En undersköterska på ett äldreboende i Malmö sparkade en 81-årig kvinna på benet. Foto: Per Wissing
En undersköterska på ett äldreboende i Malmö sparkade en 81-årig kvinna på benet. Foto: Per Wissing

81-åring blev sparkad av undersköterska

Publicerad

En undersköterska på ett äldreboende i Malmö har tvingats säga upp sig från sin tjänst efter att hon sparkat en 81-årig kvinna på benet.

– Hon tyckte att kvinnan gick för sakta när hon skulle till toaletten, säger avdelningschefen Helen Hansson.

Undersköterskan ska även tidigare ha uppträtt olämpligt mot de boende.

Incidenten inträffade i oktober på ett äldreboende inom stadsdelsområde Söder. En undersköterska med flerårig erfarenhet skulle hjälpa en 81-årig boende till toaletten – men tappade tålamodet och sparkade kvinnan på benet.

Vid frukosten dagen därpå berättade den gamla kvinnan vad som hade hänt för undersköterskans chef som skrev en rapport.

– Undersköterskan flyttades till en annan avdelning på samma boende, säger Helen Hansson, avdelningschef vård och omsorg inom stadsdelsområde Söder.

Intervjuer genomfördes

Intervjuer genomfördes sedan både med den gamla kvinnan, med andra boende och med undersköterskans kolleger. Då visade det sig att undersköterskan även tidigare uppträtt klandervärt.

– Hon hade bland annat uttryckt sig burdust mot boende och varit onödigt hårdhänt när hon tog i dem, säger Helen Hansson.

– Vi ser mycket allvarligt på detta. Det är helt oacceptabelt.

Men inte en enda av kollegerna hade brytt sig om att ingripa tidigare, trots att de nu alltså kunde ge ett antal exempel på olämpligt beteende från undersköterskans sida.

– Det är svårt att förstå att kollegialiteten kan ta sig sådana här uttryck, säger Helen Hansson.

– Det är sorgligt att man tror att man är kollegial när man inte säger något. Systemet bygger på att personalen ska visa civilkurage och professionalism.

Intern utredning

I fredags var den interna utredningen klar. Stadsdelsnämnden bedömde då att incidenten varit så allvarlig att den måste leda till en Lex Sarah-anmälan.

– Vi har beslutat att undersköterskan måste lämna sin anställning, säger Helen Hansson.

– Vi ansåg inte att det var tillräckligt att hon hade förflyttats. Vi har inget förtroende för den här undersköterskan. Men det är ett välfungerande äldreboende i övrigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag