Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

81-åring blev sparkad av undersköterska

En undersköterska på ett äldreboende i Malmö sparkade en 81-årig kvinna på benet. Foto: Per Wissing

En undersköterska på ett äldreboende i Malmö har tvingats säga upp sig från sin tjänst efter att hon sparkat en 81-årig kvinna på benet.

– Hon tyckte att kvinnan gick för sakta när hon skulle till toaletten, säger avdelningschefen Helen Hansson.

Undersköterskan ska även tidigare ha uppträtt olämpligt mot de boende.

Incidenten inträffade i oktober på ett äldreboende inom stadsdelsområde Söder. En undersköterska med flerårig erfarenhet skulle hjälpa en 81-årig boende till toaletten – men tappade tålamodet och sparkade kvinnan på benet.

Vid frukosten dagen därpå berättade den gamla kvinnan vad som hade hänt för undersköterskans chef som skrev en rapport.

– Undersköterskan flyttades till en annan avdelning på samma boende, säger Helen Hansson, avdelningschef vård och omsorg inom stadsdelsområde Söder.

Intervjuer genomfördes

Intervjuer genomfördes sedan både med den gamla kvinnan, med andra boende och med undersköterskans kolleger. Då visade det sig att undersköterskan även tidigare uppträtt klandervärt.

– Hon hade bland annat uttryckt sig burdust mot boende och varit onödigt hårdhänt när hon tog i dem, säger Helen Hansson.

– Vi ser mycket allvarligt på detta. Det är helt oacceptabelt.

Men inte en enda av kollegerna hade brytt sig om att ingripa tidigare, trots att de nu alltså kunde ge ett antal exempel på olämpligt beteende från undersköterskans sida.

– Det är svårt att förstå att kollegialiteten kan ta sig sådana här uttryck, säger Helen Hansson.

– Det är sorgligt att man tror att man är kollegial när man inte säger något. Systemet bygger på att personalen ska visa civilkurage och professionalism.

Intern utredning

I fredags var den interna utredningen klar. Stadsdelsnämnden bedömde då att incidenten varit så allvarlig att den måste leda till en Lex Sarah-anmälan.

– Vi har beslutat att undersköterskan måste lämna sin anställning, säger Helen Hansson.

– Vi ansåg inte att det var tillräckligt att hon hade förflyttats. Vi har inget förtroende för den här undersköterskan. Men det är ett välfungerande äldreboende i övrigt.