800 sjömän på nio skepp lägger till i svensk hamn

HDMS Esbern Snare, en av tre fregatter som lägger till i Karlskrona i helgen när 800 sjömän går i land för att vila, fylla på förråden och roa sig.
Foto: Danska försvaret
HDMS Esbern Snare är ett av flaggskeppen i styrkan som nu kommer till Karlskrona.
Foto: NATO/Maritime Command

Nio örlogsfartyg från försvarssamarbetet Nato lägger ankar i Karlskrona i helgen.

Säkerhetsnivån höjs under besöket och delar av hamnen blir skyddsobjekt när de 800 sjömännen kommer.

– De stående Natostyrkorna kommer hit för att vila och proviantera, säger Carolina Lorentzson Nilsson, informationschef vid Marinbasen.

De första örlogsfartygen med saltstänkta sjömän planeras att lägga till vid hamnen i Karlskrona redan vid åttatiden på fredagsmorgonen, rapporterar Blekinge Läns Tidning. Sedan kommer resten av styrkorna in allt eftersom.

Totalt rör det sig om nio fartyg fördelade i två grupper. Egentligen skulle de ha varit tio, men fregatten Helge Ingstad sjönk tidigare i november efter att ha kolliderat med ett stort tankfartyg i norska Hjeltefjord utanför Bergen.

Hamnen blir skyddsobjekt

De 800 sjömännen utgör besättningarna på tre större fregatter och sex minröjningsfartyg.

Carolina Lorentzson Nilsson, informationschef vid Marinbasen i Karlskrona, säger att Nato-fartygen planerar att lägga till i handelshamnen och i Verkö hamn. Det kan leda till vissa inskränkningar för allmänheten eftersom Försvarsmakten, som är värd för besöket, har beslutat om att klassa områdena som skyddsobjekt under tiden som besöket pågår.

HDMS Absalon är systerfartyg till Esbern Snare och deltar inte vid besöket i Karlskrona i helgen. Däremot var hon med under den stora övningen Northern Coast som utgick från Karlskrona förra hösten.
Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Marinbasen Karlskrona

Men det kommer sannolikt att bjudas på möjligheter att på nära håll stifta bekantskap med skeppen. Åtminstone kommer danska HDMS Esbern Snare att ställa till med ”Open ship”.

– På lördag mellan klockan 13 och 15 bjuds allmänheten ombord, säger Carolina Lorentzon Nilsson och tillägger att ytterligare fartyg kan tänkas öppna upp för besökare, i så fall tydliggörs det genom skyltar. 

Den belgiska fregatten Godetia är ett av fartygen som kommer till Karlskrona. Godetia är flaggskepp i grupp nummer två som består av sex mindre minröjningsfartyg.
Foto: Skärmdump

Planeringen inför besöket, som pågår till måndag, har varit intensiv. 

– Det är ett stort besök och det ligger en omfattande administration bakom. Samtliga nationers ambassader har ansökt hos svenska regeringskansliet för att få tillstånd att komma hit, berättar kapten Stefan Norlin, stabsofficer till BLT.

800 sjömän väntas till krogarna

För de 800 sjömännen ser helgen ut att bli fullspäckad. Meningen med besöket är att de ska få vila ut efter att ha seglat över haven en längre tid men också fylla på med proviant innan de ger sig av igen.

Besökarna, som kommer från bland annat Kanada och Portugal, hälsas välkomna av konteramiral Anders Olofsson. Men en lokal förbindelseofficer kommer att finnas på plats och ge sjömännen spännande information om Karlskronas historia, intressanta sevärdheter och det blekingska nöjeslivet.

Senast klockan 14.30 på måndag ska Nato-fartygen ha lämnat hamnen igen.

Natostyrkor från åtta länder

Här är örlogsfartygen som kommer till Karlskrona i helgen:

Danmark: HDMS Esbbern Snare, besättning: 163

Portugal: NRP Corte-Real, besättning 200

Belgien: BNS Louise-Marie, besättning 120

Belgien: BNS Godetia, besättning 93

Litauen: LNS Kursis, besättning 45

Lettland: LVNS Rusins, besättning 46

Kanada: HMCS Summerside, besättning 40

Tyskland: FGS Homburg, besättning 47

Nederländerna: HNLMS Makkum, besättning 38

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!