Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

80 personer greps i jättelik knarkrazzia

Foto: Olufson Jonas

En 41-årig fullvärdig Hells Angels-medlem pekas ut som den som styrt den organiserade haschhandeln på fristaden Christiania i Köpenhamn.

Vid polisens jättelika razzia greps sammanlagt 80 personer. Stora mängder hasch togs i beslag liksom flera miljoner kronor i kontanter.

Det har varit en kriminell verksamhet som polisen genom åren sett mellan fingrarna på.

På torsdagen satte dock Köpenhamnspolisen ner foten och slog till mot den organiserade haschhandeln inne på Christiania.

Polisen hade noga förberett attacken med spaningsinsatser och underrättelsearbete. 80 lediga häktesceller var reserverade.

Resultatet blev också helt enligt prognosen: 80 personer greps, närmare ett halvt ton hasch togs i beslag, liksom 3,5 miljoner danska kronor i kontanter.

HA-medlem misstänkt huvudman

I svepet följde även med 3,5 kilo guldtackor, 3 000 joints och flera vapen, bland annat elpistoler. I beslaget finns även tre bilar, två Harley Davidson-motorcyklar och miljonbelopp på ett bankkonto.

Enligt polisen var det en 41-årig fullvärdig Hells Angels-medlem som stått bakom stora delar av den organiserade haschhandeln inne på Christiania.

Men ytterligare fem fullvärdiga HA-medlemmar greps av polisen. De misstänks ha ingått i en grupp på sammanlagt nio personer som styrt försäljningen på knarkgatan Pusher street.

Nöjd med insatsen

Polisen var efteråt nöjd med insatsen.

- Vi slår till mot en lång rad personer som fungerat som huvudmän bakom haschhandeln, säger polisinspektör Jørgen Skov till Ekstrabladet.

Redan under torsdagen begärdes 13 personer i åldrarna 21 till 56 år häktade för att ha sålt mellan 40 och 740 kilo hasch i tre bodar på Christiania från november 2013 till mars 2014.

En 25-årig kvinna ställs till svars för att ha tagit emot och förvarat pengarna från försäljningen av sammanlagt 740 kilo hasch.

Förnekar brott

Samtliga gripna har hittills förnekat brottslig gärning. Polisen är dock övertygad om att de kommer att fällas till ansvar.

- De som verkar i haschmiljön kommer även framöver att få känna av den press polisen nu lägger på sådan verksamhet, säger polisinspektör Jørgen Skov.

Utöver razzian på Christiania utförde polisen husrannsakan på 150 adresser på Själland. På en av platserna fann polisen 150 kilo hasch.

Polisens insats mot knarket i den danska huvudstaden inleddes egentligen 2012. Sedan starten har mer än 1,5 ton haschprodukter samt kontanter och värdeföremål för sammanlagt 90 miljoner danska kronor tagits i beslag.

Före torsdagens razzia hade polisen även gripit ett 60-tal personer kopplade till narkotikahanteringen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!