Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

80 barn flyttas efter våldsamma branden

Brandmännen lyckades inte rädda förskolan – nu måste 80 förskolebarn flyttas. Foto: MIKAEL NILSSON
Total förödelse efter lördagens brand – som nu misstänks vara anlagd. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Fosiedals förskola totalförstördes i en våldsam brand sent på lördagskvällen.

Därför måste 80 förskolebarn nu flyttas.

– Det gäller att gå varsamt fram, att prata med barnen om det som hänt, säger Margaretha Danielsson, utbildningschef för förskoleförvaltningen i Utbildningsområde väster.

Brandmännen hade inte en chans mot lågorna som slog kraftigt från förskolelokalen på Snödroppsgatan i Malmö i lördags.

Redan tidigt beslutade räddningstjänsten att låta byggnaden brinna ner under kontrollerade former – och inriktade i stället arbetat på att förhindra spridning av branden.

Dagen efter finns inte mycket kvar av den brandhärjade delen av Fosiedals förskola.

– Det enda vi vet är att det brunnit och att byggnaden brunnit ner. Räddningstjänsten lämnade vid 15.30 och nu går ju polisens arbete in, säger Margaretha Danielsson.

Ska flytta 80 barn

För Malmö stad har branden även inneburit logistiska bekymmer. 

49 elever är inskrivna på den del av fastighet som totalförstördes och ytterligare 31 barn går på delar av Fosie förskola som rökskadades. Samtliga 80 barn måste därför flyttas till andra lokaler redan till måndag morgon.

– Vi försöker se till att de får plats inom närområdet. Det är viktigt att de är i området och att de har kvar pedagogerna som de har en relation med, säger Margaretha Danielsson.

– Vi vuxna kan ju hantera ett hus. Men barnen har lämnat kvar saker som de kommer att sakna. En nallebjörn är ju stort för ett barn. Det gäller att gå varsamt fram, att prata med barnen om det som hänt. 

"Enastående insats"

Enligt utbildningschefen har man löst det rent logistiskt. På söndags eftermiddagen och kvällen arbetar personalen fortfarande med att kontakta vårdnadshavare för att informera om läget. 

Samtidigt vill hon hylla medarbetarna vid Malmö stad som arbetat på söndagen.

– Vi har jobbat intensivt och medarbetarna har stått för en enastående insats. Det visar på en fantastisk sammanhållning och om hur måna medarbetarna är om sin arbetsplats och om att barnen ska ha det bra när de kommer, säger hon.

– Det är fantastiskt.

Grov mordbrand

Det är på söndagskvällen inte känt vad som startade branden. Enligt räddningstjänsten var fastigheten övertänt när de anlände till platsen. 

Ingen ska dock ha varit inne i lokalen på lördagen, säger utbildningschefen Margaretha Danielsson, eftersom Fosiedals förskola då har stängt. 

Ärendet rubriceras som grov mordbrand. Ingen är gripen misstänkt för brott. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!