Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hund hade frätskador – 80-årig kvinna döms

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Hunden var 14 år gammal när den avlivades. Kvinnan som ägde hunden anser att anklagelserna mot henne är ”hemska”.
Foto: Polisen
Hunden hade frätskador som sannolikt orsakats av urin.
Foto: Polisen

En kvinna i 80-årsåldern dröjde för länge med att avliva sin svårt sjuka hund. När den kom till veterinär hade hunden frätskador på huden som orsakats av urin.

Kvinnan dömdes för djurplågeri men får enbart böter. Tingsrätten har överseende med kvinnan eftersom rätten anser att hon inte stod ut med tanken att förlora sin hund.

I maj i år bars en 14 år gammal Border collie in på en veterinärmottagning i Malmö. Hunden kved och mådde inte bra. Ägaren, en kvinna i 80-årsåldern, hade beställt tid för att avliva hunden. 

Veterinären som undersökte hunden gjorde flera anmärkningsvärda fynd. I anteckningar skrev hon bland annat att hunden hade frätskador på huden som enligt hennes bedömning orsakats av att hunden under lång tid varit våt. 

Skadorna hade enligt veterinären orsakats av urin. 

Hunden var i så dåligt skick att ägarens väntan med att avliva hunden orsakat den onödigt lidande, ansåg veterinären.

”Hennes bästa vän”

Den 80-åriga kvinnan anmäldes senare av länsstyrelsen till polisen som misstänkt för djurplågeri. 

Kvinnan har berättat både för länsstyrelsen och polisen att hunden varit hennes bästa vän. Den hade blivit dålig natten innan besöket och då kissat på sig flera gånger. Hon hade velat duscha och rengöra hunden men den var för tung.

Men hundens tillstånd när den bars in för att avlivas motsade kvinnans påstående att den blivit hastigt sjuk. I ett förhör berättar veterinären som undersökte hunden:

– Den luktade hemskt av avföring och urin och den var mycket smutsig och tovig i hela pälsen. Den var våt av urin på mage och ben och hade vätskande sår på huden vid mage och könsorgan. Detta har orsakat hunden stort lidande.

Skyldig till djurplågeri

Kvinnan själv anser att anklagelserna är ”hemska” och att frätskadorna måste uppkommit under det dygn när hunden blev hastigt sjuk.

Tingsrättens slutsats är att hunden under vart fall några dagar utsatts för lidande och därmed har kvinnan också gjort sig skyldig till djurplågeri.

Tingsrätten mildrar dock domen något eftersom rätten anser det vara förståeligt att den åldriga kvinnan kan ha haft svårt att avliva en hund som varit hennes sällskap under många år. 

Hon dömdes till 500 kronor i böter och till att betala 800 kronor till brottsofferfonden.

 TV: Fler nyheter från Sydsverige

Här drar ovädret in över Malmö – fångas på film.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!