8-åring hemskickad för tidigt - hittad frusen

Vid två olika tillfällen släppte fritidspersonalen hem den 8-åriga flickan helt utan tillsyn flera timmar för tidigt.

Den ena gången hittades hon frusen utomhus av en granne, den andra mötte flickans mamma dottern av en slump på parkeringsplatsen.

Nu utreds händelsen av Skolinspektionen.

Den första incidenten inträffade i vintras. När mamman kom hem vid 16.30-tiden möttes hon av en lapp på dörren från en granne.

Tidigare samma eftermiddag ska grannen ha hittat 8-åringen ensam och frusen utomhus. När grannen frågade henne vad hon gjorde där förklarade flickan att hon väntade på sin mamma. Grannen tog då med flickan hem till sig i väntan på att mamman skulle komma hem.

Men i maj återupprepade sig historien.

Enligt den anmälan som mamman gjort till Skolinspektionen hade flickans pappa och fritidspersonalen kommit överens om att mamman skulle hämta 8-åringen under eftermiddagen. Men när mamman kom hem vid tvåtiden på eftermiddagen mötte hon flickan på parkeringsplatsen.

När hon frågade dottern vad hon gjorde där fick hon till svar att personalen hade skickat hem henne eftersom "hon inte hade fritids den eftermiddagen".

"Helt oacceptabelt"

På vägen hem ska flickan ha berättat att hon hade väntat på lekplatsen eftersom hon inte hade någon nyckel. Men med tiden hade hon blivit hungrig och törstig och då bett en förbipasserande kvinna om vatten eftersom ingen av de närmaste grannarna var hemma.

Kvinnan ska då ha erbjudit sig att följa flickan till en förskola i närheten där hon fick både mat och dryck innan hon återvände till lekplatsen.

"Jag blev helt skräckslagen! Tänk om det var någon annan!" skriver mamman i sin anmälan.

I samband med den andra incidenten ringde mamman till fritidset och fritidspedagogen som svarade ska då ha erkänt att det var hon som släppt i väg 8-åringen. Kort därefter ska en annan fritidspedagog börjat fråga runt i området efter flickan.

"Hon ringde på vår dörr och var orolig för flickan. Ville de blidka mig? Hon 'var orolig' cirka en och en halv timme efter att de släppt i väg henne", skriver mamman i sin anmälan.

Hon frågar sig nu hur fritidset kunnat släppa i väg flickan helt utan tillsyn vid olika två tillfällen.

"Det är helt oacceptabelt! Jag är förtvivlad och vet inte hur vi ska lösa det".

Utreds vidare

Efter anmälan har Skolinspektionen nu valt att utreda händelsen vidare. Myndigheten har begärt in ett yttrande från Landskrona kommun, som är ansvarig för det kommunala fritidset. I sitt yttrande ska kommunen redovisa sin syn på händelseförloppet och vilka eventuella åtgärder som vidtagits.

Landskrona kommunen har fram till den 16 juni på sig att komma in med ett yttrande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!