72-åring låg i avföring intill död hustru – dog

Den 72-årige, halvförlamade mannen, låg hjälplös i nästan fyra dygn.

När han hittades efter fyra dagar låg han i sin egen avföring, var utan mat och dryck och mediciner.

Intill mannen låg hans döda hustru – och dagen efter dog mannen själv, efter att ha nekats att bli körd till akuten.

Nu har dottern anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Det är dottern som nu anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. Dottern tror att pappans dödsfall kunnat undvikas och är bestört över hur det hela gick till.

– Jag vill att ärendet granskas. Inget i världen kan ersätta min pappa och den sorg vi nu går igenom, men om han inte fick en allvarlig chans att leva vidare efter dessa fruktansvärda dygn vill vi att de som har felat ska bestraffas, skriver hon i anmälan.

Och det hela inträffade i Eslöv i slutet av januari. Dottern som själv bor i norra Skåne besökte sina föräldrar lördagen den 28 januari. Men sedan fick hon inte tag på dem.

Tre dygn senare, när kvinnan inte fick tag på sina föräldrar, larmade hon polisen. Polisen åkte till adressen, slog in en ruta i bostaden – och hittade mannen hjälplös i sängen.

Mannens hustru låg intill honom på golvet, avliden. Enligt poliserna hade hon gjort det sedan lördagen. I sin anmälan reagerar dottern på att ambulansmannen sagt att mannen verkade vara "vid god vigör" och att akuten var fullbelagd. Därför ville de inte köra honom dit.

Dottern är bestört

Dessutom ska dottern själv ha fått frågan om hon kunde ta emot sin pappa.

– Det enda ambulans tillfrågade genom polisen var om de kunde höra med mig och jag kunde ta emot honom här hos mig. Min pappa var förlamad från bröstet och ner och jag hade inga möjligheter eller hjälpmedel att ta emot honom och definitivt inte i det tillstånd han var i, skriver dottern och påpekar att pappan kördes till ett äldreboende istället.

Sina mediciner fick han inte med sig, enligt dottern.

– Dagen efter när vi kör till min pappa så får vi samtal från äldreboendet att vi ska ta med oss medicinerna, rullstol och madrass till boendet för de har tydligen inte själva ordnat fram några mediciner till honom. De har ej heller duschat honom när vi kommer för (att) de påstår att de inte har en duschstol på ett äldreboende. Hur kan man inte duscha honom efter att han legat i denna misär? frågar sig dottern i anmälan.

Dog på boendet

Dottern skriver vidare att hon tyckte att pappan hade åldrats, hade svårt att andas, var utmagrad och såg uttorkad ut.

Några timmar senare dog han på äldreboendet.

– Hur kan ambulanspersonalen välja att inte köra en person som legat utan mat, vätska och medicin i sin egen avföring i tre-fyra dygn. Ansåg de verkligen att han inte behövde dropp och behövde  ses över av läkare? skriver dottern.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg som ska utreda det inblandade. Josef Johansson, förvaltningschef för vård och omsorg i Eslöv, säger till Skånska Dagbladet att det som hänt är beklagligt.

– Jag vet inte så mycket om det, men det är oerhört beklagligt och jag  känner med familjen. Vi kommer att göra en egen utredning vid sidan av  den IVO gör, och försöka klarlägga exakt vad som hänt.

Nu frågar sig dottern om det verkligen ska gå till på det här viset.

– Jag vill att detta ärende granskas och inget i världen kan ersätta min pappa och den sorg vi går igenom, men om han inte har fått en ärlig chans att få leva vidare efter dessa fruktansvärda dygn så vill vi att de som har felat skall bestraffas, skriver dottern.

Händelsen utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!