Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trycket på sjukhusen – operationer skjuts upp

Besked om julhelgen väntas komma nästa vecka – hör Anders Tegnell.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN

Det senaste dygnet har antalet som intensivvårdas i Skåne minskat från 29 till 26. 

Men det totala trycket på sjukvården är fortfarande högt och nu tvingas Region Skåne skjuta upp planerade operationer. 

– Det här är på många sätt en väldig tråkig åtgärd men nödvändig med nuvarande utveckling, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Samtidigt har svarstiden för provsvar blivit kortare. 

Efter att en rejäl ökning av antalet intensivvårdade i Skåne rapporterats på torsdagen har trycket minskat något igen. Nu vårdas 26 stycken, vilket är tre mindre än i går. Samtidigt är det fortfarande fler än när det var som värst i våras, då det var 24. 

Totalt har antalet som vårdas i Skåne gått ner marginellt senaste dygnet, från 213 till 212. 

På grund av det hårda trycket på sjukvården meddelar Region Skåne på fredagen att viss mottagningsverksamhet och planerade operationer behöver planeras om och skjutas upp. 

– Vi är i ett läge där vi behöver ställa in viss planerad vård och det berör lägre prioriterad vård och inte akutsjukvård eller cancerkirurgi. Det här är på många sätt en väldig tråkig åtgärd men nödvändig med nuvarande utveckling, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Dels för alla våra medarbetare som har en tuff tid framför sig med extra pass och nya arbetsuppgifter. Men så klart är det här besvärligt för de patienter som får gå längre med sin sjukdom när vården skjuts upp. 

Svarstiderna kortade 

Efter tre dagar i rad med upp emot tusen nya fall per dygn har knappt 700, närmare bestämt 696, nya fall bekräftats senaste dygnet. 

I fredagens pressmeddelande framgår det också att svarstiderna för provsvar har blivit kortare efter en tid med hårt tryck. Nu ligger svarstiden på mellan en och fyra dagar – men målet är att alla ska få svar inom tre dagar framöver. 

Inga nya dödsfall har rapporterats i Skåne. 

Skärpta råd i Blekinge

Nu har Folkhälsomyndigheten också beslutat att Blekinge får skärpta allmänna råd – som sista kvarvarande län i landet. Blekinge har dock sedan den 11 november haft skärpta regionala råd som smittskyddsläkaren då införde. 

– Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd innebär med andra ord precis samma sak som tidigare för dig som bor eller vistas i Blekinge, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande. 

Råden gäller från den 1 december till den 13 och har fattats efter en rejält ökad smittspridning i länet. 

Anders Tegnell: ”Vi behöver ligga på den här nivån”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!