70 larm om clowner
– på bara 36 timmar

Polisen i region syd har fått in ett 70-tal samtal om clowner på ett och ett halvt dygn.
Foto: Shutterstock
Samtalen gäller händelser där clowner varit inblandade, långt i från alla har dock resulterat i att anmälningar har upprättats.
Foto: Maja Suslin/TT NYHETSBYRÅN

Clownhysterin har kopplat greppet om Sverige.

Rapporter om clowner, hotfulla eller inte, strömmar in till polisen.

– På ett och ett halvt dygn har vi fått in ett 70-tal samtal från hela regionen, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens ledningscentral i region syd.

Telefonerna har gått varma på ledningscentralen på region syd i Malmö sedan de första uppgifterna om clowner som skrämmer livet ur folk började komma in för några dagar sedan.

På ledningscentralen svarar polisen på samtal från invånare i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

– Det är alltså ett 70-tal anmälningar på bara ett och ett halvt dygn, konstaterar Anna Göransson.

Samtalen gäller händelser där clowner varit inblandade, långt i från alla har dock resulterat i att anmälningar har upprättats.

Jagades av blåhårig clown

Ett av de senaste larmen som polisen åkte på kom från Ronneby tidigt på lördagsmorgonen. Klockan 05.13 beordrades en polisbil till platsen där en person uppgav sig ha blivit jagad av en clown.

– Clownen ska ha haft någon form av kniv. Men det har inte skrivits någon anmälan i det fallet.

Vid midnatt natten mot lördag larmades polisen i region syd till Svalöv i ett annat clownlarm.

– Där hade en knivbeväpnad och blåhårig clown sprungit mot uppringaren, som fredade sig genom att slå mot clownen, säger Anna Göransson.

När polisen kom fram var clownen borta.

Helt gäng med clowner slogs med pinnar

Under fredagskvällen larmades polisen till Hörby där en kvinna som var på väg hem från jobbet hade blivit attackerad av flera clowner.

– Det ska ha varit fyra stycken. De sprang mot henne med pinnar som de använde för att slå på hennes cykel med, säger Anna Göransson.

Clowner har även härjat mitt på dagen. I fredags dök en clown upp på en skola i Nybro varpå flera barn blev mycket skrämda.

En Instagramclown har hotat med att dyka upp i Malmö – vilket får polisen att ha extra tillsyn.
Foto: Skärmdump

Det finns ingen gripen eller misstänkt för något av de nämnda fallen och polisen ser mycket allvarligt på det inträffade. Den som blir skrämd av en hotfull clown kan reagera på ett sätt som inte alls är väntat.

– Det här är ju inte humoristiskt på något sätt. De som drabbas kan bli mycket rädda och skrämda och det kan leda till upptrappade våldssituationer om den som blir skrämd försöker freda sig och tar till mer våld än vad som kanske krävs.

– Dessutom är det naturligtvis så att det tar av våra resurser, det finns många aspekter i det här, säger Anna Göransson.

Att bara gå utklädd som en clown är förstås inte olagligt. Men den som uppträder hotfullt eller antastar andra kan göra sig skyldig till brott.

– Ja, det kan röra sig om ofredande eller olaga hot. Har man dessutom kniv kan det handla om brott mot knivlagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!