Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

70-åring sköt bröder – ansöker om nåd

I oktober 2015 sköts två bröder till döds i Vallåkra.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Det dubbelpipiga hagelgevär som 70-åringen använde, då han sköt de två bröderna.
Foto: POLISEN

Två bröder sköts till döds i oktober 2015, då de hotfullt inkräktade i en 70-årig mans bostad.

Straffet för gärningen landade slutligen på två års fängelse.

Nu ber 70-åringen om nåd hos regeringen, då han anser att domen är för hård.

Den 70-åriga man som i oktober 2015 sköt ihjäl två bröder i Vallåkra ansöker nu om nåd hos regeringen. Mannen dömdes till fyra års fängelse för dråp vid Helsingborgs tingsrätt. Senare sänktes straffet till två års fängelse, när mannen överklagade till hovrätten.

Bröderna, som var 21 och 24 år gamla, dödades med uppsåt, det menar både tingsrätten och hovrätten. 70-åringen har erkänt att han sköt bröderna, när de försökte ta sig in i hans hus i Vallåkra. De två inkräktarna ska ha varit beväpnade med kniv och ett järnrör, en situation som 70-åringen upplevde som livshotande. Hovrätten menade att mannen använde mer våld än vad som var nödvändigt, även om han hade rätt till nödvärn.


LÄS MER: Försvarets trumfkort – nytt vittne i Vallåkra


Häktet försämrade hälsan

Då överfallet inträffade var mannen 67 år gammal och led av svår hjärtsvikt. Han ringde polis på eget initiativ och anser sig ha varit så behjälplig som han kunnat vara, under utredningens gång.

Mannen ringde omgående polis.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Mannen har suttit häktad med restriktioner i nästan åtta månader. Tiden i häktet ska ha påverkat honom negativt, i form av självmordstankar, nedstämdhet och kraftig viktminskning. 70-åringens hälsotillstånd har länge varit dåligt och den långa tiden i häktet har försämrat honom ytterligare, enligt advokaten.


LÄS MER: 69-åringen i Vallåkra överklagar – igen


I den 70-åriga mannens nådansökan skriver hans advokat att mannen aldrig försökt att undkomma ansvaret för sina handlingar:

"Han har från det att han ringde polisen första gången till sista rättegångsdagen vid hovrätten försökt samarbeta med utredande myndighet för att förklara och belysa vad som skedde".

70-åringen har kallats för att inställa sig vid anstalten Tygelsjö för att avtjäna straffet, senast den 15 januari 2018. Han uttrycker, genom sin advokat, en önskan om att fängelsestraffet omvandlas till frivårdspåföljd, alternativt ett straff på sex månaders fängelse.