Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

70-årig man grävde bort ö – polisanmäls

På väg till sjön kunde inspektörerna se tydliga hjulspår. I vattnet fanns tidigare en ö – nu är den borta.Foto: Länsstyrelsen Kronoberg
Jan Grosen, vattenvårdsdirektör vid länsstyrelsen Kronoberg säger att han aldrig sett något liknande tidigare.Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

I slutet av augusti grävde en privatperson upp en 85 kvadratmeter stor ö ur sjön Rottnen i Lessebo kommun. Nu tvingas den 70-årige mannen som ligger bakom ingreppet återställa ön.

 – Ändra får man inte göra utan vidare även om det är på din privata tomt eller inte, säger Jan Grosen, vattenvårdsdirektör vid länsstyrelsen Kronoberg. 

Under sommaren 2017 grävde en man i 70-årsåldern upp en 85 kvadratmeter stor ö ur sjön Rottnen som ligger i Lessebo och Växjö kommun. 

Ingreppet skedde helt utan tillstånd så Länsstyrelsen och Lessebo kommun har polisanmält mannen, skriver Smålandsposten.

Vid en kontroll fanns bara tre stenar kvar av ön som tidigare var 85 kvadratmeter stor och bestod av sten och jord. Mannen har grävt bort cirka 40 lastbilsflak.

– Ön låg inte så långt från strandkanten men ändå ute i vattnet. Det har växt en del träd på den så den var inte hur liten som helst, säger Jan Grosen. Han bekräftar att det är ett ovanligt fall. 

– Det har inte skett något liknande tidigare som har kommit mig till kännedom och jag har ändå jobbat med vattenfrågor på länsstyrelsen sedan 1998, säger han.

När han inspekterade området var det tydliga spår att det hade förekommit grävarbete av stora maskiner. Både hjulspår och spår efter en grävmaskins skopa kunde ses i sanden.

"Borde varit införstådd"

Den anmälde mannen har en tomt vid Rottnens östra strand där materialet från ön har dumpats. Fastigheten ingår i en samfällighet där mannen tidigare varit en del av styrelsen. Nuvarande ordförande för samfälligheten menar att mannen därför borde ha varit införstådd i reglerna, skriver Smålandsposten.

På flygfoton kan man fortfarande se ön som fanns mellan bryggorna.Foto: Eniro

Plan- och miljönämnden i Lessebo kommun har beslutat att mannen ska bekosta att marken återställs till sitt ursprungliga utseende. Länsstyrelsen anser att den ansvarige inte har följt miljöbalkens bestämmelser.

– Vi bedömer att det inte är uppenbart att den här åtgärden inte skadar några allmänna eller enskilda intressen, det är därför vi har lämnat ärendet vidare till åklagare för eventuellt åtal, säger Jan Grosen, och fortsätter:

– Men om det är fråga om något straffbart brott eller inte får åklagaren avgöra i sin brottsutredning.

Saken har ännu inte tagits upp i domstol. Det står dock redan klart att mannen kommer få stå för kostnaderna som handläggningen har kostat. Totalt blir han skyldig att betala över 24 500 kronor till Lessebo kommun. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!