Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

7 roliga aktiviteter för barnfamiljen i sommar

Sommarrodel.
På Lögnäs gård i Laholm kan de allra minsta bekanta sig med djuren på gården.

För de som planerar familjesemester på Bjärehalvön och i södra Halland finns det en mängd av aktiviteter att hitta på. Kanske är det i sommar hela familjen ska lära sig kitesurfa?

I Båstad kommun finns det 35 lekplatser på allmän plats i parker och naturområden. Lekplatserna finns utsatta på Båstad & Bjärehalvöns karta som går att hämta gratis på Turistbyrån. För de lite äldre barnen har Båstad också en skatepark om 650 kvadrateter där det är fritt fram att racea runt på åka skateboard, BMX och Inlines.

Grottor

Att fiska kräftor i Torekovs hamn eller bygga stenformationer i storslagna Hovs Hallar med dess dramatiska miljö av grottor och klippformationer är andra spännande äventyr för hela familjer.

En dag på Hallands väderö är en perfekt utflykt med både bad- och cykelmöjligheter. Här finns häftiga klippor, skogslandskap och den berömda vitsippeängen som Ronja Rövardotter springer genom i filmen. 

Väderötrafiken anordnar under sommaren sälsafari som brukar vara ett spännande familjeäventyr.

Äventyrsland

Missa inte heller Halmstad Äventyrsland som har en egen dinosauriepark med ett tjugotal dinosaurier i naturlig storlek, sagoland, karusellpark och mycket mycket mer.

Regniga dagar erbjuder Halmstad aktivitetscenter en hel del spännande inomhusaktiviteter för barn. Prison Island är inspirerat av "Fångarna på fortet" med klurigheter att lösa i varje cell. Laserdome spelas i totalt mörker, liksom Black Pearl Golf, en minigolfbana i blacklight-miljö där man också spelar bland pirater och gorillor. Här finns också chans att vara gladiator för en dag och Sveriges längsta inomhus-gokartbana. Föredrar ni utomhus-gokart finns Östra strandens Gokartbana.1. Kungsbygget, Hallandsåsen

På Kungsbygget kan hela familjen ägna sig åt spännande äventyr. Sommarrodel är en kul upplevelse för personer i alla åldrar. Hela 935 meter slingrar sig banan ner genom skog och mark. Välj att åka ensam eller i par, hastigheten reglerar du själv.

Ziplinan passar både dig som vill ha en fartfylld upplevelse med 75 meters fallhöjd och 600 meter lina, flyger du nerför Hallandsås vackra sluttning med utsikt över Halland. För att åka zipline man vara minst 10 år gammal. För de som är 12 år eller äldre finns möjlighet att testa lasersport – ett miljövänligt och säkert sätt att uppleva spänningen av en lerduveskyttetävling.

Mer info: http://kungsbygget.com2. Kiteskolan, Båstad

Kiteskolan i Båstad var landets första när man startade verksamheten 2001 - i år firar det 15-årsjubileum. 

Kitesurfning är en mix av sporter som vindsurfning, surfning, snowboard, wakeboard och paragliding. Passar den äventyrslystne som vill åka i full fart fram på vattnet eller utmana sig själv med att testa hopp. Kurserna hålls på Lagaoset, varje dag hela sommaren.

Du får lära dig rigga draken, packa upp och ner utrustningen. Hur draken fungerar i luften och på land. Hur du flyger i åttor för att generera kraft. Du får också lära dig hur du startar och landar draken både från land och i vattnet, vattenstart med bräda, hur du kontrollerar brädan och svänger.

Mer info: http://www.kiteskolanbastad.se3. Lögnäs Gård, Laholm

Här finns bland annat Barnens Hage där de allra minsta närmare får bekanta sig med djuren på gården. Här finns minigrisar, dvärggetter, får, lamm, höns, kycklingar, kaniner samt Jämtgeten Labolina och Göingebocken Laban.

Det är fritt fram för barnen att klappa, mata och kela med djuren. På gården finns det även katter och kattungar, kor och kalvar samt islandshästar. På sommaren anordnas ko- och hästsafari med traktor och vagn. 

Här finns också en lekplats med sandlåda, klättervägg, rutschkanor, gungor, babygunga, torn att klättra i, lianer, repstege och en kikare längst upp så du kan titta på utsikten. Dessutom finns en lekstuga och barncyklar att låna. Entré till djurhagen inklusive fika är 50 kronor.

För de som vill lyxa till det har Lögnäs Gård också ett spa med flera bastubad, kallbad och bubbelpool.

Mer info: http://www.lognasgard.se4. Hästridning på Spelmansgården

På spelmansgården är de specialiserade på turridning för små barn. Här kan också hela familjen rida tillsammans. I stallet finns allt från små shetlandsponnyer till större D-ponnyer och Islandshästar. Ridningen anpassas efter förmåga och passar såväl vana ryttare som nybörjare.

Foto: Torekov Turistbyrå

Turerna går på härliga ridvägar på Hallandsås i bokskog och över vattendrag. Naturen är kuperad, variationsrik och utmärkt anpassad för ridning med islandshästar. Det finns flera olika turer att välja mellan - både kortare och längre, i de längre ingår fika eller lunch. Det finns också möjlighet att kombinera ridnigen med vandring och att åka häst och vagn. 

http://www.spelmansgarden.se


5. Fånga krabbor i Torekov

Att gå på jakt efter tångkrabbor är en klassisk familjeaktivitet i Torekovs hamn. Det gäller att välja ut en brygga där det växer tång eller ligger mycket stora stenar. Det som behövs är en spann som fylls med vatten, ett fiskhuvud alternativt kycklingskrov, hushålls- eller steksnöre (eller krabbfiskespö som kan köpas på turistbyrån). Knyt snöret stadigt kring eller genom betet. Sätt dig på bryggan, släpp i snöret och börja fiska. När krabborna börjar äta av betet så är det dags att långsamt dra upp krabbas och släppa ner i spannen.  

Efteråt släpps krabborna försiktigt tillbaka i havet.6. Halmstad äventyrsland

Här finns dinosaurier, radiobilar, bergochdalbana, safari, piratskepp, hoppborg, cirkus, vattenbassänger och sagolandskap med Törnrosa, Snövit och andra bekanta figurer. I vattenlandet finns en mängd spännande vattenruschbanor, för både fegisar och de modigare bland annat en där man åker i gummiringar och en som slutar i en galen virvel. Fler aktiviteter är fäktningsskola, trollkarsshow och piratspex. Öppet varje dag.

Mer info: http://www.aventyrslandet.se


7. Halmstad aktivitetscenter

Prison Island är ett spännande äventyr likt "Fångarna på fortet" där det gäller att lösa kluriga uppgifter i de olika cellerna.

Dessutom finns en minigolfbana som spelas i mörker bland gorillor och pirater såväl som Laserdome som också spelas i totalt mörker. Det finns också chand att testa på Gladiatorkamp med utmaningar som rodeo, sumo och hinderbana! Här finns också  Sveriges första inomhusbana för Segway samt Sveriges längsta inomhus-gokartbana. 

Mer info: http://www.aktivitetscenter.nu

Fler nöjen för barnfamiljer

Lerverkstad, Torekov

Till Torekov Art Centers öppna lerverkstad är välkomna utan föranmälan!

Båstad skatepark

Vid Hundestedsvägen. 650 kvadratmeter stor, gjuten i betong och i mitten finns en så kallad "kidneybowl". Här kan man åka Skateboard, BMX och Inlines.

Xbowl i Båstad

För regniga dagar är det perfekt att ha en dag på bowlingbanan.

Mjellby konstmuseum

Mjellby Konstmuseum är ett familjemuseum med kluriga uppgifter och utmaningar för alla åldrar. Här finns även en kreativ verkstad där mästerverk skapas.

Busfabriken, Halmstad

Ett prisbelönt inomhuslekland i djungelmiljö.