Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

7-årig flicka akut
sjuk av skolmaten

Flickan fick en ostbit i sin sallad – och fick en akut allergisk reaktion. Bilden är en genrebild.Foto: Leif Jacobsson
Nu kritiserar miljöförvaltningen fritidshemmet i Malmö. Bilden är en genrebild.Foto: Colourbox

Den 7-åriga flickan blev akut sjuk och fördes med ambulans till sjukhuset – efter att ha ätit lunch i skolmatsalen.

Flickan fick en allvarlig allergisk reaktion efter att ha serverats ost.

Nu kritiserar miljöförvaltningen fritidshemmet i Malmö.

Den 7-åriga flickan är allergisk mot mjölkprotein. Och vanligtvis är det inga bekymmer – utan flickan får specialkost. Samtidigt är det rutin att personal från fritidshemmet sitter vid samma bord som 7-åringen för att se till att hon inte får inte sig saker hon inte tål.

Men den här gången satt personalen vid ett annat bord.

Flickan serverades en varmrätt och ytterligare en tallrik med sallad. Plötsligt fick hon en akut allergisk reaktion. Hennes tillstånd var vid tidpunkten allvarligt och hon och tvingades till sjukhus.

Sjuk av ostbit

Enligt en utredning som miljöförvaltningen gjort konstaterar man nu att fritidshemmet i Malmö brustit i kravet på säker livsmedelshantering.

På sin salladstallrik fick hon bit ost, gjord av komjölk, som framkallade den akuta reaktionen.

Hur den lilla osten hamnat på tallriken är även efter miljöförvaltningens utredning oklart.

Efter den allergiska reaktionen agerade dock personalen på fritidshemmet helt enligt instruktioner. Flickan fick omgående en spruta och mådde redan samma dag bra.

Kritiserar fritidshemmet

Men miljöförvaltningen kritiserar fritidshemmet.

I sin rapport fastlår livsmedelsinspektören bland annat att barnets tallrikar inte ska lämnas oövervakade i matsalen. Dessutom ska hanteringen av livsmedel med ämnen som kan framkalla en allergisk reaktion i så hög utsträckning som möjligt skiljas i tid från hantering av specialkost.

En möjlig förklaring till att det blivit en miss i rutinen är att under sommaren skiftar leverantören av varm mat.

Enligt miljöförvaltningen är det här en risk för missförstånd.