Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Region Skånes misstag – felrapporterade iva-fall

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Under måndagen rapporterade Region Skåne om rekordmånga iva-patienter i regionen – 69 stycken. 

Men det var fel.

Det verkliga antalet är 63 och nu rättar sig Region Skåne.

423 personer med konstaterad covid-19 är inlagda på vårdavdelning, det är en minskning med 19 personer jämfört med i fredags då de senaste siffrorna presenterades.

Antalet patienter med covid-19 som intensivvårdas minskar också. Under måndagen var antalet 63, en minskning från fredagens 65 personer. Region Skåne råkade av misstag under måndagsförmiddagen rapportera att det under måndagen vårdades 69 personer på iva, men det var fel och under eftermiddagen justerade man ner siffran.

Antalet covidpatienter som får intensivvård minskar även i resten av riket. Den 6 januari vårdades 389 patienter, men för tillfället ”bara” 344. 45 patienter färre, med andra ord, på mindre än två veckor, uppger TT. 

– Minskningen av antalet iva-patienter kan dock vara en effekt av julledigheterna, varför antalet patienter kan komma att öka igen, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

Risken finns att smittspridningen på arbetsplatserna tar fart igen denna eller nästa vecka.

– Vi har ju i regel en till två veckors förskjutning i statistiken när det gäller var vi ser ökningar. Men inkubationstiden kan ju vara så kort som två-tre dagar, säger hon till TT.

Om det blev en kraftfull smittspridning när många kom tillbaka till arbetsplatserna, så bör vi alltså kunna utläsa delar av det redan under denna veckan.

TV: Siffror för Danmark och Sverige

Länderna valde helt olika vägar – nu visar det sig i siffrorna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!