Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

67-åringen häktas för mordet på bröderna

67-åringen under dagens häktningsförhandling. Foto: Tomas Leprince/Expressen
67-åringen misstänkts för mordet på bröderna.
Mannen ska ha skjutit dem med ett gevär – men hävdar att han agerade i nödvärn. Foto: Patrick Persson
I dag inleds häktningsförhandlingarna mot mannenFoto: Stefan Lindblom

67-åringen sitter med tom blick i rättssalen när domaren meddelar att han just häktats på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord.

Domstolen köpte inte hans invändning om att han handlat i nödvärn.

– Han är naturligtvis i chocktillstånd efter det som hänt, säger 67-åringens advokat Lars Kruse.

 

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

Onsdag 14 oktober:

Polisen larmas sent på kvällen till 67-åringens bostad efter rapporter om bråk på platsen. När patrullen anländer hittas de båda bröderna döda utanför fastigheten, ihjälskjutna. Den 67-årige mannen grips direkt.

Torsdag 15 oktober

I förhören hävdar 67-åringen att de två bröderna, 21 och 24 år, befann sig i huset när han kom hem i onsdags kväll. Det ska då ha uppstått någon form av tumult som ledde till att han kände sig tvingad att avlossa sitt jaktvapen i nödvärn.

Fredag: 16 oktober

Åklagaren begär 67-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord. Vad som ligger bakom det misstänkta dubbelmordet vill polisen inte kommentera, men spaningsledningen medger att det finns en förhistoria, bland annat har besöksförbud tidigare utfärdats mot en av bröderna gällande den äldre mannen. Flera uppgiftslämnare bekräftar att osämjan mellan den 67-årige mannen och bröderna pågått en längre tid.

Lördag 17 oktober: 67-åringen häktas vid förhandlingen i Helsingsborgs tingsrätt. Mannens advokat Lars Kruse uppger att man diskuterar om häktningen ska överklagas till hovrätten.

ATT HANDLA I NÖDVÄRN

En nödvärnssituation föreligger när någon har påbörjat ett brottsligt angrepp på person eller egendom eller när ett sådant angrepp är överhängande. Det är också en nödvärnssituation när någon olovligen söker tränga in eller har trängt in i rum, hus, gård eller fartyg samt när någon vägrar att på tillsägelse lämna annans bostad.

Den som företar en straffbelagd gärning i nödvärn är ansvarig för den bara om gärningen med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

Det är till exempel tillåtet att slå på den som misshandlar, men det kan vara uppenbart oförsvarligt att beskjuta en obeväpnad angripare.

Källa: Nationalencyklopedin/TT

Helsingborgs tingsrätt behövde över två timmar på sig att gå igenom bevisningen i det uppmärksammade dubbelmordet i Vallåkra utanför Helsingborg. Förhandlingen skedde av utredningsskäl bakom stängda dörrar.

Att förhandlingen tog så pass lång tid berodde enligt chefsåklagare Eva-Marie Persson på att den misstänkte fick gott om tid på sig att berätta hur han upplevde dådet.

– Det är ju en mycket dramatisk händelse och då är det viktigt att ta det lugnt, säger åklagaren.

Hon kände aldrig någon tvekan om att bevisningen inte skulle hålla för att 67-åringen skulle bli häktad på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för dubbelmordet.

– Jag kan bara säga att vi jobbat efter detta hela tiden. Jag hade blivit förvånad om den misstänkte släppts, säger åklagaren.

Den 67-årige mannen är tidigare ostraffad och hävdar att han handlade i nödvärn.

När beslutet om häktning meddelades stirrade mannen till synes bara rakt fram, utan att visa några speciella känslor.

67-åringens försvarare advokat Lars Kruse uttryckte efteråt besvikelse över häktningen.

– Men vi har mycket gott hopp om att den fortsatta utredningen visar att det han berättat är korrekt och att det finns fog för att han handlat i nödvärn, säger Kruse till Kvällsposten.

Hur rättfärdigar han sitt handlande?

– Han har varit utsatt för ett pågående brottsligt angrepp där han fruktat för sitt liv. Han har inte sett någon annan utväg för att skydda sig, och då har han gjort det efter den förmåga han har haft. Han är ändå till åren kommen och det är inte så lätt att försvara sig mot två angripare.

Var han själv hotad med ett skjutvapen?

– Jag kommenterar inte detaljer i utredningen. Men han har uppfattat att hans liv var hotat.

Enligt advokaten mår 67-åringen mycket dåligt efter de senaste dagarnas händelser och häktningen.

Utredarna får nu i första skedet ytterligare två veckor på sig att utreda vad som faktiskt hände på den aktuella adressen i onsdags kväll. Polisens arbete och rättsläkarens rapport kan bli avgörande för att avgöra sanningshalten i 67-åringens berättelse. Några ögonvittnen finns inte.

– Det är ett oerhört viktigt utredningsarbete. Vi kommer också att vara aktiva, vi har redan påkallat förundersökningsåtgärder, men vilka det är vill jag inte säga, säger advokat Lars Kruse.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​