"En skadeskjuten vildsvinsgalt är mycket farlig. Vi får nu överväga om inte jägarna ska ha säkerhetsbyxor av Kevlar när de jagar i vilthägnet", säger jaktledare Jöns-Lennart Andersson. Foto: Lasse Svensson
"En skadeskjuten vildsvinsgalt är mycket farlig. Vi får nu överväga om inte jägarna ska ha säkerhetsbyxor av Kevlar när de jagar i vilthägnet", säger jaktledare Jöns-Lennart Andersson. Foto: Lasse Svensson

65-åring skadades svårt av vildsvinet

Publicerad
Uppdaterad
KRISTIANSTAD. Desperat kämpade den 65-årige mannen mot den rasande vildsvinsgalten som blixtsnabbt gått till angrepp mitt inne i ett vilthägn.
Nu ligger jägaren svårt skadad på sjukhuset i Kristianstad. Samtidigt överväger Jägareförbundet kraftigt skärpta säkerhetsregler i samband med vildsvinsjakt.
Det hela inträffade i onsdags i Agusa vilthägn, strax söder om Degeberga. Mannen ingick som drevkarl i ett jaktlag som hyrt in sig i hägnet. Hägnet sköts av Jägareförbundet och det innehåller cirka 400 vildsvin på en yta av 220 hektar.

Hann inte skjuta

Under jakten gick något snett. En galt skadesköts och försvann in i den kuperade terrängen med döljande vass.
65-åringen följde efter men hann inte skjuta innan den rasande galten anföll bakifrån.
Resultatet blev både bit- och slitskador. Baksidan på mannens lår slets upp, han blev biten i ena handen och förlorade mycket blod.
Den dramatiska händelsen sågs av en annan man i ett närbeläget jakttorn. Det var också han som slog larm och sedan från tornet sköt galten. Det räddade med all sannolikhet livet på jägaren.
- En mycket obehaglig händelse. Vi har aldrig råkat ut för något liknande, säger Jöns-Lennart Andersson, jaktledare i Agusa.

"Oerhört snabba"

- En skadeskjuten galt är absolut inte att leka med. Dessutom är de oerhört snabba, med en väldigt kort ansats.
- Galten har både tänder och sylvassa betar som slitsar sönder en människa och djuren kan ju väga uppemot 120 kilo, påpekar Jöns-Lennart.
- Den här olyckan får oss naturligtvis att tänka efter. Kanske måste vi i framtiden kräva att de som jagar i hägnet har säkerhetsbyxor av Kevlar. Det får vi diskutera.

Mycket ovanlig olycka

På Centralsjukhuset i Kristianstad säger överläkare Gert-Uno Larsson på ortopeden att olyckan är mycket ovanlig:
-Det har bara hänt en gång tidigare att vi haft ett liknande fall. De skador patienterna generellt får är bettskador. Men jag vill inte säga mer om patienten nu.
Jägaren själv har avböjt att kommentera.
Kenneth Larsson
Kenneth Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag