Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

65 000 kronor betalas för nyanländas hotellboende

65 000 kronor per månad – ungefär så mycket betalar Lomma kommun per familj som bor på Arlöv Park Hotel. Foto: SUSANNE SVENSSON
”Här finns ingenting för barnen”, säger en pappa som bor på hotellet med sin familj. Foto: Google Maps
Kommunens lösning är att köpa ett gårdshotell för 16,5 miljoner kronor. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Runt 65 000 kronor per familj och månad – så mycket betalar Lomma kommun för att husera nyanlända på Arlöv Park Hotel.

För att lösa den akuta bostadssituationen planerar kommunen nu att köpa ett gårdshotell, för 16,5 miljoner kronor.

– Det innebär att vi kan plocka hem dem som bor på hotell, säger Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma, till Hem och Hyra.

Lomma kommun klarar inte av att husera de nyanlända som har tagits emot under året, tre familjer bor därför på hotell i Arlöv. Varje person kostar kommunen 360 kronor natten, vilket innebär en kostnad på runt 65 000 kronor per familj. Detta rapporterar Hem och Hyra

Lösningen är inte optimal, menar kommunen.

– Att placera folk på hotell utanför kommunen är en väldigt dålig och dyr lösning, säger Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande i Lomma, till tidningen.

Sammanlagt 89 personer ska tas emot av Lomma kommun under året. 40 av dessa väntar fortfarande på Migrationsverkets anläggningar. Nästa år spås kommunen ta emot 61 nyanlända, enligt en preliminär beräkning.

– Det är en oerhörd påfrestning på vår organisation i många avseenden.

 

 

Köper gårdshotell för 16,5 miljoner

För att nå en lösning på problemet skriver tidningen att Lomma kommun planerar köpa Borgeby gårdshotell, för 16,5 miljoner kronor. Den akuta bostadskrisen kan förbättras tack vare köpet, då gårdshotellet rymmer runt 40 personer. 

Kontraktet skrivs på fredagen. För att köpet ska gå igenom krävs ett godkännande av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen – och om allt går som beräknat öppnar lokalerna för inflyttning redan i januari.

– Jag tycker det är en fantastiskt bra lösning. Det innebär att vi kan plocka hem dem som bor på hotell. Familjerna kan flytta rakt in på Borgeby gårdshotell. Det är möjligt att vi kommer att göra något smärre justeringar men byggnaden är i gott skick, säger Wenglén.

Lomma kommun planerar köpa Borgeby gårdshotell för 16,5 miljoner kronor. Gårdshotellet rymmer ett fyrtiotal personer och tros kunna lösa den akuta bostadsbristen. Foto: Google Maps

”Står i massor av bostadsköer”

En pappa i en av de familjer som bor på Arlöv Park Hotel har tidigare uttalat sig i Hem och Hyra. Han berättade då att han inte hittar någon bostad, trots att han under många år har försökt.

– Här finns ingenting för barnen. Ingen lekplats, ingenting. Jag har varit här i fyra år och står i massor av bostadsköer, ändå hittar jag ingen bostad, säger pappan.

Mannen och hans familj har bott på flera olika ställen, bland annat på ett gammalt LSS-boende i Lomma. När el och vatten hade varit avstängt i tre dagar kände familjen ett behov av att flytta, trots att de själva inte heller ansåg att det kändes optimalt med en barnfamilj på hotell.

Sedan en tid tillbaka lever de nu på Arlöv Park Hotel tillsammans med hemlösa och nyanlända, i väntan på en mer hållbar lösning.