Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

60-tal personer hemlösa efter brand på asylboende

En person har anhållits, misstänkt för grov mordbrand efter branden på asylboendet i Asarum.Foto: Sydöstran

En man har under onsdagskvällen anhållits, misstänkt för grov mordbrand.

Mannen ska enligt misstankarna ligga bakom den kraftiga branden på ett asylboende i Asarum under förmiddagen.

Det är dock ännu oklart om mannen bor på boendet eller inte – och nu har ett 60-tal personer blivit hemlösa.

Det var under onsdagsförmiddagen som polisen fick in ett larm om en fullt utvecklad brand på ett asylboende i Asarum.

Polisen rubricerade tidigt händelsen som grov mordbrand och en man greps på plats.

– Branden verkar ha startat någonstans i mittskeppet i byggnaden och det får anses helt förlorat. Målet nu är att försöka rädda delarna på ömse sidor, sa Joakim Åberg hos räddningstjänsten då.

De närmare omständigheterna kring hur branden startat är okända, även under kvällen. Men en person greps tidigt på platsen, misstänkt för att ha med branden att göra.

En man anhållen

Enligt Fredrik Bratt, polisens presstalesman i Sydsverige, är det oklart om mannen bor på asylboendet eller var där av någon annan anledning. Det finns dock ingen misstanke om några rasistiska motiv. Under kvällen anhölls mannen, misstänkt för grov mordbrand.

– Med tanke på mannens bakgrund kan han ha bott där, men vi har inte fått svar på det ännu. Det framgår heller inte hur branden har startat helt enkelt, säger Fredrik Bratt.

Han fortsätter:

– Den misstänkte mannen är misstänkt för att ha tänt eld på fastigheten och en stor brand uppstod. Det var ett stort antal personer som har befunnit sig i lokalerna och ett stort egendomsvärde, därav att det rubriceras som grov mordbrand.

LÄS MER: Fullt utvecklad brand rasar på asylboende 

60-tal personer hemlösa

Efter branden har ett 60-tal personer på asylboendet blivit hemlösa för natten. Både vuxna och barn evakuerades från byggnaden och stämningen på plats var mycket orolig, rapporterar Blekinge Läns Tidning. 

– Folk som bor är desperata. De har väntat upp till två år på uppehållstillstånd. Vi är många som mår väldigt dåligt. Och nu detta, säger en av flyktingarna som tidningen pratade med.

Polisen har under kvällen kvar sina avspärrningar kring boendet och har börjat förhöra de boende. Var de 60 personerna ska ta vägen under natten framgår inte, och Kvällsposten har sökt företrädare för Migrationsverket i Asarum.