Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

59-åring hade näsproblem – här är läkarnas udda fynd

Den 59-årige mannen hade länge problem med sin vänstra näsborre. Den kändes irriterad, igentäppt och han hade ett försämrat luktsinne. OBS ARKIVBILD.
Foto: Colourbox

En 59-årig man från Danmark hade länge problem med irritation i sin vänstra näsborre. 

Efter två år utan svar fick han äntligen göra en datortomografi. 

Då hittade läkarna något som man verkligen inte förväntar sig att hitta i en näsa. 

När den 59-årige mannen sökte upp Öron-näsa-halsmottagningen på Århus Universitetssjukhus hade han haft problem länge. 

Hans vänstra näsborre kändes irriterad, igentäppt och han hade ett försämrat luktsinne. Han hade sökt läkarhjälp första gången två år tidigare, men ingen hade kunnat avgöra varför näsan kändes som den gjorde. 

Men på Århus Universitetssjukhus fick 59-årige mannen träffa läkaren Jesper Højager Fabech Bille. Efter en första undersökning tog han ett snabbt beslut att göra en datortomografi, en skiktröntgen som används för att avbilda patienten i tre dimensioner. 

Då hittade han problemet. 

Långt upp i den vänstra näsborren växte en tand. 


Tanden som växten inne i mannens näsa var lika stor som toppen på en kulspetspenna.
Foto: 2019 BMJ Case Reports

”Väldigt ovanlig orsak”

Jesper Højager Fabech Bille hade aldrig sett något liknande förr. 

– Man kan ha täppt näsa av många orsaker men det här var en väldigt ovanlig orsak, säger han till Videnskap.dk.

Efter röntgen kunde läkarna alltså konstatera att det växte en tand inne i näsan på den 59-årige mannen. 

– På bilden kan man till och med se rotkanalen. Tanden satt längre upp än vad ett finger kan ta sig upp i näsan, säger Jesper Højager Fabech Bille. 

Tanden var lika stor som toppen på en kulspetspenna och läkarnas teori är att den måste suttit där sedan mannen föddes. Det skriver Jesper Højager Billes och två kolleger till honom som publicerat en rapport en den vetenskapliga tidskriften BMJ Case Reports


Mannen gick äntligen hjälp på Universitetssjukhuset i Århus.
Foto: Michel Harder

23 fall i hela världen

Men det var först när han var över 50 år gammal och fick en inflammation i näsan som han upptäckte att det var något som inte stämde. 

– Den har nog växt fram under uppväxten. När tänderna växer fram kan det bli så att mjölktänderna inte tappas och så knuffas de andra tänderna bort, säger Jesper Højager Fabech Bille. 

Enligt läkarna har det bara rapporterats 23 liknande fall i hela världen så den 59-årige dansken är verkligen unik. Läkarna är också noga med att påpeka att det aldrig var någon fara för mannen liv, han hade kunnat leva vidare med tanden i näsan om det inte uppstått en inflammation. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!