Sexårige Emil Rittbo i Hörby mördades för 22 år sedan. Foto: Sara StrandlundSexårige Emil Rittbo i Hörby mördades för 22 år sedan. Foto: Sara Strandlund
Sexårige Emil Rittbo i Hörby mördades för 22 år sedan. Foto: Sara Strandlund
Den 9 december 1993 rånades två banker i Hörby. Under flykten sköt en av rånarna med automatvapen mot en bil och Emil Rittbo dödades.Den 9 december 1993 rånades två banker i Hörby. Under flykten sköt en av rånarna med automatvapen mot en bil och Emil Rittbo dödades.
Den 9 december 1993 rånades två banker i Hörby. Under flykten sköt en av rånarna med automatvapen mot en bil och Emil Rittbo dödades.
Den anhållne 57-åringen misstänks även för mordförsök på Emil Rittbos pappa Kenneth som satt i samma bil.Den anhållne 57-åringen misstänks även för mordförsök på Emil Rittbos pappa Kenneth som satt i samma bil.
Den anhållne 57-åringen misstänks även för mordförsök på Emil Rittbos pappa Kenneth som satt i samma bil.

57-åringen nekar till mordet på Emil, 6

Publicerad

Den 57-årige man som i går anhölls för mordet på sexårige Emil Rittbo i Hörby nekar till brott.

– Jag är på väg till förhör nu och jag träffade min klient igår. Han förnekar varje form av kännedom om detta, det är det jag kan säga, säger advokat Lars Engstrand, som försvarar 57-åringen, till TT.

Den 9 december 1993 rånades två banker i Hörby. Under flykten sköt en av rånarna med automatvapen mot en bil och Emil Rittbo, 6, dödades.

I går kunde Kvällsposten avslöja att en 57-åring gripits skäligen misstänkt för mordet. Redan tidigare i år fick Skånepolisens Kalla Fall-grupp upp ett spår i utredningen.

Mannen anhölls i går – och han förnekar brott.

– Jag är på väg till förhör nu och jag träffade min klient i går. Han förnekar varje form av kännedom om detta, det är det jag kan säga, säger advokat Lars Engstrand, som försvarar 57-åringen, till TT

Den anhållne 57-åringen misstänks även för mordförsök på Emil Rittbos pappa Kenneth som satt i samma bil.

– Vi säger inget innan han blir dömd, men det tror jag ändå aldrig han blir. Men att det är rätt person, det tror vi, sade Kenneth Rittbo till TT efter att 57-åringen hade gripits.

Odramatiskt gripande

Den 9 december 1993 hade de två misstänkta gärningsmännen rånat två banker i Hörby och tros ha kommit över 100 000 kronor.

När de flydde från en av bankerna körde de på Emils pappas bil – och han körde efter för att stoppa dem.

Plötsligt klev en av rånarna ut ur bilen och sköt flera skott med en AK4. Ett av skotten träffade sexårige Emil som omkom direkt. Bara en kvart senare hittades rånarnas flyktbil – och sedan dess har de varit försvunna.

Gripandet av 57-åringen i går ska ha skett odramatiskt i Stockholm efter att han varit anhållen i sin frånvaro under en längre tid.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag