Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

56-åringens egna ord om mordet på sambon

Thomas, 56, misstänks ha mördat sin ex-sambo.
På onsdagen besökte tingsrätten mordplatsen utanför Höganäs.
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
På ovanvåningen tros den drygt 50-åriga kvinnan ha bragts om livet.
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Polisen var på plats under synen på mordplatsen.
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
"Genom synen ville jag visa för domstolen vilket begränsat utrymme kvinnan hade. Det fanns ingen möjlighet att fly undan", säger åklagaren Carolina Diaz Bernal.
Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD

56-åringen cyklade hem till exsambon och tog livet av henne i sängkammaren.

På onsdagen fick den misstänkte mördaren med egna ord i tingsrätten beskriva sitt grymma handlande.

Kvinnan hade dessförinnan desperat vädjat till polisen om hjälp. När de väl tog hennes larm på allvar var kvinnan redan död.

– Hon gjorde det hon kunde, men samhället svek henne, säger åklagaren Carolina Diaz Bernal till Kvällsposten.

Det omskakande mordet skedde i villaidyllen utanför Höganäs i maj i år. När den första polispatrullen väl kom till platsen hittades kvinnan död i sovrummet på andra våningen.

56-årige Thomas befann sig utomhus och erkände direkt att han tagit livet av den drygt 50-åriga kvinnan. Han raljerade också över att det var sällan den här typen av händelse ägde rum i ett så litet samhälle och att han ville ha tillbaka kniven eftersom det var ett samlarvapen.

Under onsdagen höll Helsingborgs tingsrätt först syn på den misstänkta brottsplatsen i kvinnans hem. Det hålls fortfarande avspärrat som en brottsplats och allting har lämnats som det var under mordkvällen.

– Jag ville att tingsrättens ledamöter skulle få en bild över allt såg ut, att utrymmena är väldigt små och att kvinnan inte hade en chans att fly undan, säger Carolina Diaz Bernal till Kvällsposten.

Hade med sig elkabel

Den 56-årige exsambon berättade själv i rättsalen på onsdagseftermiddagen att han cyklat hem till kvinnans bostad vid två tillfällen för att prata.

Mannen var irriterad över ett par Facebook-inlägg kvinnan gjort om mannen. Men utredarna tror att det också handlade om manisk svartsjuka och att han inte var beredd att släppa taget om kvinnan.

56-årige Thomas kände till att kvinnan skaffat sig ny pojkvän och var på väg att flytta från den aktuella adressen.

Vid första tillfället hade han med sig en elkabel. Men han vände och bytte ut det mot en kniv och hammare i stället.

I den direktrapportering som Helsingborgs Dagblad hade från rättegången framgår att åklagaren ställer frågor om varför han bytte från elkabel till kniv.

Svaret blir:

– Kabeln var inte så kraftig, om du förstår vad jag menar.

Sex knivhugg i hjärtat

Medan kvinnans larmsamtal med polisen fortfarande pågår bryter sig mannen in i huset genom att slå sönder en ruta i altandörren. Därefter beger han sig upp på andra våningen där kvinnan förskansat sig i sovrummet.

56-årige Thomas säger att kvinnan ser rädd ut. Han bär sin kniv i byxlinningen. Båda faller omkull i sängen och mannen hugger med kniven sju gånger i hennes kropp. Sex av sticken träffar i hjärttrakten.

– Jag ser suddigt och har en minneslucka. Men jag vet att jag drar upp kniven som sitter i bröstet, säger mannen enligt HD:s rapportering.

Åklagaren har tidigare konstaterat att kvinnan vid flera tillfällen polisanmälde mannen. Vid första tillfället lades anmälan ned.

Under sin sista halvtimme i livet ringde kvinnan polisen två gånger. Men vid första telefonsamtalet prioriterades inte ärendet som akut hos polisen.

– Hade polisen åkt efter första larmsamtalet hade kvinnan troligen kunnat räddats till livet, säger åklagaren till Kvällsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!