Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

55 stoppades vid gränsen på ett dygn

Reglerna för vad som gäller för inresa till Danmark missuppfattas av många svenskar. Under ett enda dygn stoppades 55 personer i den danska gränskontrollen och fick vända tillbaka över Öresundsbron.

– Vi kan konstatera att det fortfarande är många svenska medborgare som inte har förstått reglerna. Nittio procent av dem vi avvisar har inget negativt covidintyg med sig, säger Morten Juel Hansen, operativ chef för Köpenhamnspolisens center för gränskontroll.

Många svenskar verkar inte ha klart för sig vilka krav som ställs för att man ska få resa in i Danmark.
Foto: JOHAN NILSSON/TT (ARKIV)
Det gäller att ha ett tillräckligt färskt covid 19-intyg. Bland annat.
Foto: FRITZ SCHIBLI (ARKIV)

Från fredag morgon till lördag morgon i slutet av förra veckan avvisades 40 svenskar i gränskontrollen på Pepparholm och 15 på tågstationen vid Köpenhamns flygplats Kastrup.

Det som förvirrar många är att det är olika regler beroende på var i Sverige man bor och vad som är syftet med resan.

Lättast i gränsregion

De som är bosatta i det som Danmark klassar som gränsregioner (Skåne, Halland, Blekinge och Västra Götalands län) har lite lättare att komma in i grannlandet.

För dem som bor där och har särskilda skäl för inresa, exempelvis arbete i Danmark, räcker det med ett högst sju dagar gammalt intyg på negativt testsvar. Övriga från gränsregionerna måste ha ett maximalt 24 timmar gammalt intyg på negativt test.

För resten av Sverige gäller samma regler som för övriga världen: det går att komma in i Danmark om man har särskilda skäl och ett intyg som är maximalt 24 timmar gammalt – för resten är det helt stopp.

Många ändringar

Morten Juel Hansen konstaterar att reglerna för inresa ändrats många gånger och han tror att fler ändringar kan komma framöver.

De nuvarande reglerna gäller till den 7 februari, men det kan komma att förlängas. Den som vill hålla sig uppdaterad rekommenderar han att läsa på de danska myndigheternas gemensamma sajt, coronasmitte.dk.

Kontrollerna vid gränsen utförs stickprovsvis. De som skickas tillbaka över bron brukar ta det med ro, enligt Morten Juel Hansen.

– Folk tar det faktiskt fint.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!