Med sig i sin ryggsäck hade ett anteckningsblock som han döpt till "Pedofilprojektet". I den hade 55-åringen detaljerat beskrivit hur han skulle röva bort en ung pojke, binda fast honom vid ett träd, tejpa för hans ögon - och våldta honom. I förhör har mannen förklarat att han skulle tejpa för pojkens ögon för att för att man inte skulle kunna se pojkens tårar.
Med sig i sin ryggsäck hade ett anteckningsblock som han döpt till "Pedofilprojektet". I den hade 55-åringen detaljerat beskrivit hur han skulle röva bort en ung pojke, binda fast honom vid ett träd, tejpa för hans ögon - och våldta honom. I förhör har mannen förklarat att han skulle tejpa för pojkens ögon för att för att man inte skulle kunna se pojkens tårar.

55-åringen planerade våldta pojke - får vård

Publicerad

Den 55-årige mannen smög runt på skolgårdar i Skåne med silvertejp, spännband, snören och en morakniv i sin ryggsäck.

I sin anteckningsbok, som han döpt till "Pedofilprojektet" beskrev han hur han skulle röva bort, binda fast och våldta en ung pojke.

"Håller på att planera mitt sexprojekt. Är på gång", skrev han i blocket.

Nu har mannen dömts till rättspsykiatrisk vård.

Det var i slutet av juni år som den 55-årige mannen, som sedan födseln lider av ett begåvningshandikapp, tog bussen från sitt hem i Stockholm till Malmö efter att ha bråkat med sin mamma. Med sig i sin ryggsäck hade ett anteckningsblock som han döpt till "Pedofilprojektet". I den hade 55-åringen detaljerat beskrivit hur han skulle röva bort en ung pojke, binda fast honom vid ett träd, tejpa för hans ögon - och våldta honom. I förhör har mannen förklarat att han skulle tejpa för pojkens ögon för att för att man inte skulle kunna se pojkens tårar.

"Håller på att planera mitt sexprojekt. Är på gång", skrev han i blocket.

Köpte kniv och silvertejp

Mannen åkte sedan vidare från Malmö till Trelleborg. Där smög han runt på flera olika skolgårdar och övernattade på en parkbänk vid en av skolorna. Dagen efter handlade 55-åringen det han behövde för sitt "projekt" - silvertejp, spännband, snören och en morkniv och begav sig tillbaka till två skolor i Trelleborg, Östra Skolan och Parkskolan. Han besökte även en skola i Ystad.

När han den 4 juli satt på en bänk vid Östra skolan i Trelleborg kom en pojke med en Barcelonatröja cyklande. 55-åringen valde först ut honom till sitt offer men ändrade sig.

- Jag ville vänta på bättre väder, har han lämnat som förklaring i polisförhör.

Tidigt nästa morgon greps han av polis när han satt och väntade på att en affär skulle öppna. I en platspåse som han hade med sig hittade polisen morakniven, silvertejpen, snörena och spännbanden som 55-åringen köpt. i påsen låg även anteckningsblocket - "Pedofilprojektet".

Allvarlig psykisk störning

Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts visade att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. I förhören har det framkommit att han dessutom har ett mycket vagt begrepp om vad pedofili är och han säger sig inte heller ha någon klar uppfattning om var könsorganen sitter på en människa.

Med anledning av mannens begåvningshandikapp anser Ystads tingsrätt det inte ställt bortom rimligt tvivel att mannen verkligen planerade att våldta en ung pojke. Han frias därför från åtalspunkten förberedelse till grov våldtäkt och döms. Rätten anser dock att mannen, bortom rimligt tvivel, verkligen planerade att kidnappa ett barn och han döms därför för förberedelse till olaga frihetsberövande till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen har erkänt de faktiska omständigheterna men nekat till brott. Anledningen till att han gjorde det han gjorde var, enligt honom själv, att han ville göra sig märkvärdig inför sin mamma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag