Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

55 000 personer vill veta vad Julia lagar till middag

Julia Tuvesson, 30, började med matlagning först i 20-årsåldern.
Instagramkontot som har mer än 55 000 följare startade hon för fem år sedan – här finns oändligt med recept.Foto: Instagram
Från Julia Tuvessons kokbok ”Käka grönt” – hon lagar uteslutande lakto-ovo vegetarisk mat.Foto: Miriam Preis

Över 55 000 personer följer varje dag vad Julia Tuvesson lagar för mat på sociala medier.

Hon är helt självlärd, vurmar för mat och Malmö men drar sig för att kalla sig för influencer.

– Egentligen är jag ju det, sociala medier är en stor del av mitt jobb, säger hon.

Att hon skulle ägna sig åt mat på heltid var ingenting som Julia Tuvesson förväntat sig under uppväxten i Malmö och senare Höör. Ingen av hennes föräldrar var särskilt intresserad av matlagning. Hemma i det lilla köket fick hennes pappa äta vid diskbänken eftersom det inte fanns plats vid köksbordet för fyra barn och föräldrar.

– Jag började intressera mig för först när jag flyttade hemifrån. I början visste jag inte ens vad en zucchini var. Jag var rädd för att göra fel men började trixa och testa och hittade min matlagningsstil i det.

Hösten 2015 startade hon Instagramkontot ”Tuvessonskan”. Från början hade hon bara tänkt sig det som en slags dagbok för maten hon lagar. 

– Då visste jag inte att man kunde arbeta med mat. Jag ville mest ha någonstans att lägga upp maten jag lagade. Sedan förstod jag ganska snabbt vilket kul community det var och träffade andra matfantaster.

Efter att ha drivit kontot i ett och ett halvt år hörde Nordstedts av sig och bad henne skriva en kokbok – det var en dröm som slog i uppfyllelse. 

Nu är det bara några månader tills hon släpper sin tredje kokbok och mat är hennes heltidssysselsättning – över 55 000 personer följer varje dag hennes matlagning.

– Nu under sommaren läggar jag upp recept i princip varje dag, det blir lite att jag berättar för folk vad de kan äta till middag.

Julia Tuvesson älskar Malmö och handlar gärna frukt och grönt på Möllevångstorget.Foto: Miriam Preis

”Matlagning ska vara tillåtande”

En av hennes strategier för kontot är att aktivt svara på alla kommentarer och frågor för att undvika att det bara blir ett ”skyltfönster”. Det, tillsammans med att hon vågar bryta mot ”matlagningsregler” är nog det som lockar så många, menar hon.

– Jag försöker lyfta att smak är subjektiv och gillar att hålla det opretentiöst, att man får göra fel och testa sig fram. Jag vill att matlagning ska vara tillåtande, inte någon uppvisningssport.

Hon ser sig själv som en matkreatör och drar sig för att kalla sig själv influencer, men tillägger att det på många sätt ju är det hon är.

– Jag tycker ju att det är en fantastisk grej att man kan göra karriär digitalt. Nu behöver man inte på samma sätt ha rätt kontakter för att slå sig fram utan kan nå ut på egen hand om man är duktig på det man gör, säger hon.

Den senaste tiden har hon försökt lyfta Malmö som matstad och det finns inte på kartan att hon skulle flytta härifrån, trots att det kanske hade varit en fördel för karriären.

– När jag bodde i Stockholm längtade jag hela tiden hem. Jag älskar den här staden och människorna här. Det är en stor stad men ändå avstressad på ett helt annat sätt än Stockholm.  Det är cykelavstånd överallt, vi har väldigt många bra ställen att äta och dricka, jag känner stolthet över att bo i Malmö.

 

Fakta

Namn: Julia Tuvesson

Ålder: Fyller 31 i december

Bor: I lägenhet i Malmö

Familj: Maken Calle, 35 och barnen Selda, 6 och August, 5

Gör: Kokboksförfattare (Plåtmat 2018 och Käka Grönt 2019), matkreatör och matinspiratör. Driver Instagramkontot ”Tuvessonskan”, en hemsida med samma namn och flera facebookgrupper.

Aktuell med: Släpper ny kokbok i oktober

Äter helst under sommaren: Allting med tomat.

Julias tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan.Foto: Julia Tuvesson/Tuvessonskan

Julias tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan

2–3 portioner, ca 1 timme

ca 1 kg svenska tomater

2.5 dl havregrädde

ev. grönsaksbuljong

salt + strösocker

 

Dela tomaterna i klyftor om de är stora, och i halvor om de är små. Lägg i en ugnsform. Ringla eventuellt över lite olja och placera i mitten av ugnen. Låt baka på 150–175 grader ca 45 minuter. Gärna lite längre. Ta ut och lägg över i en kastrull. Mixa slätt med en stavmixer och späd med grädde och eventuellt grönsaksbuljong tills du har den konsistens du önskar. Smaka av med salt och socker. Värm upp!

Toppa med burrata, färska tomater, timjan, citronolja och brödsmula/brödkrutonger. 

Influencern Sandra Beijer om coronakrisen: