Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

537 meter ESS-tunnel färdiggjuten i Lund

En 537 meter lång acceleratortunnel är färdiggjuten i Lund. Här ska protoner rusa fram och i slutet av tunneln uppnå 90 procent av ljusets hastighet, när den europeiska forskningsanläggningen ESS tas i bruk år 2023.

Än så länge är det bara tunnelns betongskal som är klart. Till hösten inleds inredningsarbetet. I tunneln och på själva acceleratorn är det i storleksordningen en halv miljon delar som ska sättas på plats, förklarar ESS acceleratorchef Mats Lindroos.

– Det behövs jättemycket tid, vi tycker att vi har ont om tid, säger han till TT.

Att tunneln är så lång beror på att det krävs för att protonerna ska kunna komma upp i den enorma hastigheten. Det sker med hjälp av en supraledande accelerator, vilket kräver en temperatur på minus 272 grader. 43 väldigt effektiva frysar, så kallade kryomoduler, hör därför till inredningsdetaljerna i tunneln.

"Ett jättemikroskop"

När protonerna når träffmålet vid tunnelns slut skapas neutroner för användarnas instrument. Biologer, kemister, fysiker, forskare från verkstadsindustrin och många andra kommer att använda anläggningen för att studera egenskaper hos olika material.

– Vad vi gör är ett jättemikroskop som är väldigt, väldigt precist, säger Mats Lindroos.