Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Värmekaos – 500 barn skickas hem

Västra Hamnens skola i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Till sist tar värmen ut sin rätt.

I Malmö tvingades rektorn på Västra Hamnens skola skicka hem femhundra elever, efter att inomhustemperaturen närmat sig 30 grader.

– Vi gick runt och mätte temperaturerna. Men vi kände också att det är för varmt att jobba i, säger rektor Charlotte Löfqvist.

Det var under tisdagen som temperaturen steg till närmare 30 grader i lektionssalarna på Västra Hamnens skola i Malmö, något som SVT Nyheter var först med att berätta om.

– Redan när vi kom till skolan på morgonen märkte vi att något var fel. Det var varmt ute, men det var varmt inne också, säger rektor Charlotte Löfqvist till Kvällsposten.

Skolan är en 4-9 skola med bortåt 500 elever. Skolan invigdes 2010.

Klockan 13 på tisdagen slutade skoldagen, då skolledningen bedömde att det varken var bra för personal eller elever att stanna i skolan.

Fel på ventilationen

Orsaken var att det stabila högsommarvädret med utomhustemperaturer på uppåt 30 grader även letat sig inomhus rent temperaturmässigt.

I flera av lektionssalarna visade temperaturen närmare 30 grader. Samtidigt hade skolledningen felanmält ventilationen.

– Vi gick runt och mätte temperaturerna. Men vi kände också att det är för varmt att jobba i, säger rektor Charlotte Löfqvist.

Klockan 13 på tisdagen slutade skoldagen och eleverna ombads lämna skolan för dagen.

Gillade läget

Enligt rektorn hade man dessförinnan övervägt att hålla lektionerna utomhus. Men med så många elever bedömdes det säkrare att skicka hem barnen.

– Att hålla lektion med 500 barn utomhus, då måste man göra en riskbedömning på det. Så vi beslöt att i stället avsluta skoldagen, säger Charlotte Löfqvist.

I ett utskick till föräldrarna skrev skolan att temperaturen är hög och att ventilationen inte kan kompensera detta på ett tillfredsställande sätt. Det gör att arbetsmiljön inte är god.

Skolan hoppas nu att undervisningen ska kunna återupptas på onsdagen. 

Enligt rektorn ska barnen ha tyckt att det var skönt att få gå hem.

– Helt ärligt – elever tycker det är ganska bra när de får gå hem. Men det var väldigt dålig ventilation, så även för deras hälsa tror jag att det var bra att komma ut i friska luften, säger Charlitte Löfqvist.