Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

50-tal misstänkta fall av coronavirus i Skåne

En man i 30-årsåldern i Göteborg har testats positivt för coronaviruset, covid-19.
En del av de misstänkt smittade patienterna har tagits emot på akut- och infektionshuset vid Skånes universitetssjukhus, SUS, i Malmö.Foto: Tomas LePrince
Det tar något dygn efter provtagningen att få besked om en patient bär på coronaviruset eller ej.Foto: TAMAS SOKI / EPA / TT

Antalet personer som sökt sig till infektionsklinikerna runtom i Skåne för att de tror sig vara smittade med coronavirus har ökat kraftigt den här veckan.

– Det har varit mycket tryck. Jag skulle tro att ett 50-tal har provtagits, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Alla har inte lagts in på sjukhus.

Nyligen ökade Folkhälsomyndigheten vaksamheten mot coronaviruset. Nu ingår vistelse i norra Italien i kriterierna för provtagning.

Folk som har varit i Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, och som får feber, hosta eller andnöd utan känd orsak, kan betraktas som misstänkt smittade.

Och det är just i norra Italien som många firat skollovet med att åka skidor.

”Extra tryck den här veckan”

– Det har blivit ett extra tryck den här veckan, säger Birgitta Holmgren.

– Vi hade sportlov förra veckan och det har ju varit en del resande från Italien. Jag skulle att det är 40–50 som har kommit in. Över hela Skåne.

Det är oklart hur många av de här 40–50 misstänkt smittade personerna som har blivit inlagda på sjukhus – men det är i vart fall inte alla.

Än så länge inget bekräftat

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall. Vi kan inte kommentera vartenda ett av dem, det finns ingen anledning, säger Birgitta Holmgren.

– Vi följer de direktiv som finns. Får vi ett bekräftat fall här så kommer vi att gå ut med det. Men än så länge har vi inte det.

Den som tror sig vara smittad ska ringa sin vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen på nummer 1177 för vidare vägledning.

På sjukhuset blir patienten omgående hänvisad till enkelrum med egen toalett och får munskydd eller engångsnäsduk att hosta och nysa i.

Testar patienter i sina bilar

Efter provtagning kan patienten antingen läggas in eller skickas tillbaka till sitt eget hem, beroende på omständigheterna.

Det tar något dygn att få svar på om proverna varit positiva eller negativa.

För att det ska gå extra fort har SUS infört metoden att testa in kommande patienter medan de sitter kvar i sina bilar, uppger SVT Nyheter Skåne.

– Detta gör att vi kan testa fler på kortare tid, och skulle patienterna behöva medicinsk bedömning tar vi in dem och undersöker dem, säger Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar, till SVT.