Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

50 000 vill rädda torsken i Östersjön

Fångsterna har minskat kraftigt på senare år. 2016 tog svenska fiskare upp 29 000 ton torsk.
Foto: TOMMY SVENSSON
Matfisk ska gärna väga sju–åtta kilo. Men det är tillåtet att fånga torsk som är mycket mindre än så.
Foto: TOMMY SVENSSON
Torsk är en älskad matfisk, både i Sverige och i Polen. Här visar Zbigniew Sienkiewicz några fina exemplar på en fiskauktion.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

På bara någon månad har över 50 000 svenskar skrivit under ett upprop för att rädda Östersjötorsken – genom ett förbud mot bottentrålning.

– Det var egentligen inte vår avsikt. Men det är kul, säger Conrad Stralka, som är verksamhetschef på stiftelsen BalticSea2020.

Torsken blir en allt ovanligare fisk i Östersjön. Fångsterna har minskat kraftigt de senaste 20–25 åren.

År 2016 landades 29 000 ton torsk i Sverige mot 89 000 ton år 2000.

En orsak till detta är, enligt den privata stiftelsen BalticSea 2020, att det pågår ett närmast industriellt fiske som drabbar återväxten och leder till minskande bestånd.

Det är det fisket, med bottentrålning, som stiftelsen vill sätta stopp för.

Vill ha stora fiskar

– Vi som gillar att äta torsk vill ha stora fiskar på fem-sex-sju-åtta kilo, säger Conrad Stralka.

– Men när de bottentrålar tar de upp torskar som är så små som 35 centimeter. Fiskar som ingen av oss vill lägga i stekpannan. De duger bara till fiskburgare eller minkfoder.

Och ju fler små torskar som tas upp – desto färre stora torskar som blir kvar och kan växa upp till prima matfisk.

I början av april startade Stiftelsen BalticSea 2020 en namninsamling mot bottentrålningen i Östersjön. På torsdagen hade 51 743 personer skrivit på.

Tusen namn per dag

– Det trillar in över tusen nya underskrifter om dagen, säger Conrad Stralka.

– Och var femte som skriver under antecknar sig också för att ta emot vårt nyhetsbrev. Avsikten var mest att sprida information men nu tänker vi använda de underskrifterna.

Stiftelsen ska överlämna namnlistorna till landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, som även har hand om frågor som rör det svenska fisket.

BalticSea 2020 vill så snart som möjligt få svenska politiker att förbjuda bottentrålningen. Och det är bara första steget.

– Om Sverige bestämmer sig för ett förbud kan vi förhoppningsvis övertyga även Danmark, Polen, Tyskland och övriga Östersjöländer, säger Conrad Stralka.

Gynnar det småskaliga

– Det är inte omöjligt. Polen har redan en progressiv fiskepolitik och värnar om sitt småskaliga fiske. Det finns en politisk rörlighet i den här riktningen.

Målet är ett välmående torskfiske i klass med det som Norge och Ryssland förvaltar i Norra Ishavet. Skräckexemplet är Newfoundland, utanför Kanada.

– Där fanns en gång ett av världens största bestånd av torsk, säger Conrad Stralka.

– Men på 70-talet stoppades till slut allt fiske. Nu pågår inget stort kommersiellt fiske i de vattnen. Jämför vi Newfoundland med Östersjön är utvecklingen skrämmande lik.