Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5-åring blev vittne till mordförsök på pappan

Det här var de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
Händelsen inträffade i Laholm i somras.
I en av gärningsmännens telefoner hittades en bild föreställandes en machete, samma vapen som offret påstod sig blivit huggen med.Foto: POLISEN

Tre män ringde på hos en 27-årig man och högg honom med, enligt offret, en machete – framför ögonen på hans 5-årige son.

Nu åtalas männen för mordförsök.

De tilltalade har visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Händelsen utspelade sig vid på måndagskvällen den 5 augusti i Laholm i år. 

Enligt den 27-årige mannen var han och hans två söner, 5 och 2 år gamla, hemma i lägenheten. Den yngste pojken låg och sov men 5-åringen hade inte somnat. Plötsligt ringde det på dörren, tre män stod utanför. 

Enligt 27-åringen slog männen honom innan de drog ut honom till trapphuset där våldet eskalerade. Männen hade med sig flera knivar, enligt 27-åringen bland annat en machete, och högg djupa jack i armen och vid tinningen. 

– Jag hörde skrik och illvrål i trappen, jag hade knappt somnat då men sedan lugnade det ner sig, sa en person som bor i närheten till Hallandsposten i samband med händelsen.

Mannen beskriver ett skräckscenario när lampan i trapphuset slocknade

”Jag var säker på att jag skulle dö”, säger 27-åringen i förhör, tillslut lämnade männen honom och sprang ut ur trapphuset. 

Den femårige sonen, blev enligt åtalet vittne till händelsen.

”Min son kom ut i slutet och såg allt blod. Jag ville inte att han skulle se mer”, säger pappan i förhör. Sonen har uppgett att hans pappa sa till honom att gå därifrån.

Kvinna hörde barngråt

Flera grannar reagerade på tumultet och larmade polisen. 

En kvinna uppgav att hon såg blodstänk i trapphuset och ”hörde gråtande barn i trappuppgången”. 

Offret fick själv visa polisen en bild på ett liknande vapen som det han säger sig ha blivit huggen med.Foto: POLISEN / POLISEN

Gärningsmännen hade dock hunnit lämna platsen innan polisen kom fram. 27-åringen fördes akut med ambulans till sjukhus.

Senare under natten larmades polisen om att en 22-åring och 19-åring på egen hand tagit sig till akuten, med skärskador. De kopplade omedelbart ihop händelserna och de två männen greps medan den tredje, en 20-årig man man, anhölls i sin frånvaro och överlämnade sig sedan några dagar efter dådet.

En privatperson hittade en slängd kniv i sin häck.Foto: POLISEN
Kniven som hittats kopplades initialt till det misstänkta mordförsöket.Foto: POLISEN

Några dagar efter händelsen hittade en privatperson en kniv i sin häck, som initialt misstänktes ha koppling till dådet. Under utredningens gång har man även hittat blod från offret på de tre misstänkta gärningsmännens kläder och skor.

Bilden som framkommit från förhören är att motivet till händelsen verkar handla om ett svartsjukedrama. 

Sonen vittnar

Åklagaren skriver att 27-åringens skador var livshotande och yrkar på att de tre männen ska åtalas för mordförsök, i andra hand grov misshandel. Alla tre förnekar dock brott och ingen av dem är dömda för grova brott sedan tidigare.

De tre misstänkta männen är alla medborgare i Syrien och åklagaren yrkar därför på de, utöver fängelse, även ska dömas till utvisning.

Enligt åklagaren har de tre männen tillsammans utfört gärningen, som anses särskilt grov då den skedde inför mannens 5-åriga son. Sonen har förhörts och vittnesmålet kommer användas som bevisning i rättegången vid Halmstad tingsrätt.

Straffet för mordförsök är minst två års fängelse och straffet för grov misshandel minst ett års fängelse.