Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5 500 anställda på SAS och Kastrup skickas hem

Sedan Danmark stängde sina gränser är flygtrafiken till och från landet ytterst begränsad.Foto: JOHAN NILSSON/TT
De flesta av SAS-planen på Kastrup står kvar på marken.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Tusentals svenskar arbetar på SAS i Danmark och på flygplatsen Kastrup. 

Nu tar de två arbetsplatserna hjälp av den danska statens lönekompensation – och permitterar totalt 5 500 personer. 

– Det är en stor ljusglimt i corona-mörkret att vi kan se hur flera verksamheter kommer använda sig av lönekompensation-paketen från staten, säger arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard på en presskonferens. 

Danmark har stängt gränserna för att förhindra spridning av coronaviruset. Det påverkar naturligtvis flygtrafiken enormt och både flygbolaget SAS och flygplatsen Kastrup är i kris. 

På Kastrup, och i olika verksamheter i och runt flygplatsen, är det 25 000 personer som arbetar. Av dessa bor 5 000 i Skåne. 

För att stötta företag i coronakrisen har den danska staten infört lönekompensation-paket. Under en presskonferens som hölls på Kastrup under tisdagsmorgonen berättade arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard att både SAS och Kastrup nu kommer använda sig av de här paketen. 

SAS permitterar 4 000 anställda. Kastrup permitterar 1 500. 

– Jag tror inte det finns en enda dansk som inte förstår vilken svår tid vi befinner oss i. Därför är det en stor ljusglimt i det stora corona-mörkret att vi kan se hur flera verksamheter meddelar att de kommer använda sig av lönekompensation-paketen från staten, säger arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard på en presskonferens. 

Ska fortsätta betala full lön

Hur funkar då de danska lönekompensations-åtägrderna? Nyhetsbyrån Ritzau förklarar de så här: 

Staten ger en lönekompensation på 75 till 90 procent av den lön som verksamheten betalar medarbetaren som nu måste skickas hem på grund av den ekonomiska nedgången som kommit till följd av corona-krisen. 

Verksamheterna ska fortsätta betala full lön under perioden och inte säga upp några anställda.

Lönekompensations-paketen gäller verksamheter som står inför ett faktum att de skulle behöva säga upp minst 30 procent av de anställda, eller 30 personer. 

De tillfälliga åtgärdspaketen gäller fram till den 9 juni. 

– Vi har säkrat upp med en lång period eftersom vi har gjort bedömningen att det varit nödvändigt. Vi kan se att flera verksamheter använder sig av åtgärden för att kunna skicka hem anställda med full lön. Det är flera tusen arbetsplatser som som kommer kunna bevaras tack vare det här, säger arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard.

Åtgärderna förlängs: ”Åk inte till Sverige”

Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S) kallade klockan 15 på måndagseftermiddagen till presskonferens i Köpenhamn.

Hon meddelade att dödssiffran nu stigit till 24 personer. Effekten av de danska åtgärderna syns fortfarande inte i statistiken på grund av eftersläpning i siffrorna menar hon. Alla åtgärder förlängs därför nu till den 13 april.

På presskonferensen gavs inga besked om nya inskränkningar i danskarnas vardag.

– Förvänta er inte att kunna besöka vänner och släktingar. Åk inte till Sverige på ledigheten, sa statsminister Mette Frederiksen.

Hon talade om vikten av att visa tålamod – och att inte ha för höga förväntningar på vad som sker när sjukdomens härjningar är slut.

– När detta är över kan vi inte förvänta oss att ha samma välfärdssamhälle som vi hade före coronasmittan, sa Mette Frederiksen.

TV: Sverige och Danmark lovar miljarder till flygbolagen

Så kan SAS överleva krisen.