Foto: SUVAD MRKONJIC / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB
 Foto: SUVAD MRKONJIC / SUVAD MRKONJIC FOTOGRAFISKA AB

49-åring våldtog kvinna med funktionsnedsättning

Publicerad

Kvinnan vaknade av att en 49-årig man våldtog henne efter en fest.

Nu fälls mannen i domstol – av bland annat bilderna på sin telefon.

Eftersom kvinnan har en funktionsnedsättning döms mannen till ett strängare straff.

I en av lägenheterna på gruppboendet hölls en fest i augusti tidigare i år. Samstämmigt berättar de inblandade om hur de drack öl, vin och sprit. 

När festen var över fick kvinnan hjälp in till sin bostad av den våldtäktsdömde mannen och en vän till kvinnan. 

Nekar till brott

Tidigt på morgonen vaknade hon av att den 49-årige mannen låg tätt intill henne på soffan. Han tog på henne i underlivet och smekte henne över hela kroppen. Senare hittades dessutom intima bilder på henne i mannens mobil.

Kalmar tingsrätt likställer mannens övergrepp på henne med samlag – därför åtalades han för våldtäkt. 

Under hela rättsprocessen har 49-åringen nekat till anklagelserna. Han medger visserligen att han, tillsammans med vännen, hjälpt kvinnan efter festen – eftersom hon var så full. 

Han lämnade därefter lämnade lägenheten, som även vännen styrker. 

"Vi kommer få fina barn" 

Men mannen kom tillbaka en stund senare. Han hade lämnat dörren till hennes bostad öppen och lade sig intill kvinnan i mörkret.

När kvinnan upptäckte de första sexuella övergreppen bad hon honom att sluta. Hon reste sig upp och försökte fly från mannen, men han ställde sig i vägen. 

– Han sa ”säg att du älskar mig” och ”vi kommer att få fina barn tillsammans”, har kvinnan berättat för polisen. 

Döms till fängelse

Efter våldtäkten gick 49-åringen och kvinnan in till lägenheten där festen hölls. Kvinnan berättade vad som hänt för sin vän och för en som arbetade på gruppboendet. 

Då försvann den nu dömde mannen från platsen. 

Nu har han dömts för våldtäkt vid Kalmar tingsrätt. Mannen döms till 2,5 års fängelse – sex månader längre är ministraffet för brottet. 

Enligt Kalmar tingsrätt har 49-åringen utnyttjat kvinnans skyddslösa ställning. 

"Av XX:s (gärningsman) egna uppgifter har framgått att var medveten om sekretess As funktionsnedsättning genom att han har berättat att hans uppfattning är att sekretess A utvecklingsmässigt ligger på en tio eller tolvårings nivå och att hon bodde på ett särskilt boende där hon hade hjälp och stöd av personal." 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag