Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yasin Isse, 47, döms för mord i butikslokal

Yasin Isse, 47, knivhögg sin kollega till döds.
Mordet inträffade mitt på dagen. Rosengårds centrum stängdes under flera timmar efter händelsen.Foto: Fritz Schibli
Malmö tingsrätt har inte kunnat hitta något motiv till att Yasin Isse, 47, högg ihjäl en man i en butik i Rosengård. En trolig förklaring är bråk om pengar, enligt tingsrätten.Foto: Polisen / Polisen
Yasin Isse, 47, fångades av en övervakningskamera efter att han flytt från butiken i Rosengård där han huggit ihjäl en man. Han dömdes i dag för mord.Foto: Polisen

Yasin Isse, 47, högg ihjäl sin kollega med flera knivhugg. Mordet skedde i en butik på Rosengård där båda arbetade. 

Nu döms han för mord till 13 år och tio månaders fängelse. 

Mordet inträffade på morgonen den 9 oktober i fjol, i pentryt till den butik där de båda arbetade. Yasin Isse hade gått dit för att göra sin sista arbetsdag. Butiken ligger inne i ett köpcentrum på Rosengård.

I butiken fanns två personer som kunde upplysa polisen om den nu dömde mannens identitet.

De hade stått utanför pentryt när Isse och hans vikarie gick in pentryt.

– Dom stängde dörren och nästa blev det skrik, säger ett vittne.

 När de slet upp dörren såg de Isse stå böjd över offret med en kniv i handen. 

Efteråt lämnade Isse butiken men greps redan samma dag. Efter mordet flydde han från butiken och vandrade hem. På vägen slängde han en kniv i ett buskage. Polisen hittade kort efteråt mordvapnet, en Morakniv.

Yasin Isse hann gå hem till sin lägenhet, tvätta sig och byta skjorta innan han greps av en polispatrull.

Motivet till mordet är oklart, men tingsrätten skriver i sin dom att det sannolikt orsakats av ekonomiska oegentligheter som ska ha förekommit i butiken. 

Vittnen pekade tidigt ut Yasin Isse för poliser.Foto: Fritz Schibli

Hävdar nödvärn

Yasin Isse skulle sluta sin anställning samma dag och hade stämt träff med företrädare för företaget som kommit till Malmö för att tillsammans med honom göra en avstämning av tillgångarna i företaget. I butiken fanns kläder och den kunde uppfattas som en klädesbutik. Men verksamheten var en annan. Företaget förmedlade pengar inom ramen för det som kallas för hawala. Yasin Isse var butiksansvarig. Under hans semester ska hans vikarie ha upptäckt att det saknades pengar. Isse hävdar att det var vikarien som lånat ut pengar på kredit och att det försvunnit cirka 20 000 kronor.

Isse har erkänt att det var han som knivhögg kollegan, men har hävdat nödvärn. I sin dom slår dock tingsrätten fast att 47-åringen saknade rätt till nödvärn och att avsikten med knivhuggen var att döda kollegan. Yasin Isse var också åtalad för grov misshandel av en man som var inne i butiken men frias från den misstanken av tingsrätten.

I ett pressmeddelande skriver rättens ordförande, chefsrådman Lennart Strinäs: ”Normalpåföljden för mord är fängelse 14 år. Det finns i detta fall varken skäl att avvika uppåt eller nedåt från den påföljden. Däremot ska beaktas att den dömde har varit häktad med restriktioner i tio månader. Därför blir påföljden 13 år 10 månader.”

Yasin Isse ska också betala ett skadestånd på drygt 500 000 kronor till de efterlevande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!