Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

44 personer blev hemlösa – då slöt hela staden upp

Boende efter storbranden: ”Hoppades det var en hemsk mardröm".
Branden gjorde att 44 personer fick evakueras ifrån sina hem. Foto: JENS CHRISTIAN
Ivana Novkov ville hjälpa till, och startade en Facebookgrupp för att hjälpa de boende i huset. Foto: Privat

Branden tvingade 44 personer att evakueras från sina hem.

De senaste dagarna har hundratals Malmöbor samlats i en grupp på Facebook för att hjälpa och stötta de drabbade. 

– Jag har gråtit glädjetårar över att det finns så mycket omtanke, nästan mer än vad jag gråtit över det som hänt, säger Karin Auram Frankenstein, boende i huset. 

Ivana Novkov, 48, var en av alla Malmöbor som förfärades när hon vaknade upp på fredagsmorgonen till nyheterna om branden.

– Jag mådde jättedåligt när jag fick veta. Tänkte att det kunde varit jag, eller vem som helst, som satt i den situationen som de boende gör nu. Jag kände att jag behövde göra något, berättar hon. 

Ivana startade en grupp på Facebook, där allmänheten kunde hjälpa till att skänka saker till de boende, och de boende kunde finna stöd i andra och varandra. 

På bara två dagar har gruppen fått nästan 500 medlemmar. 

Framförallt handlar det om barnkläder, men även kläder för vuxna, barnvagnar, skor, blöjor och leksaker. 

Någon erbjuder skjuts om någon av de boende skulle behöva ta sig någonstans i Skåne, en annan erbjuder boende för en barnfamilj några veckor. 

Foto: JENS CHRISTIAN
Karin Auram Frankenstein med dottern Aina. Foto: Jakob Kjellden

”Gråtit glädjetårar” 

Karin Auram Frankenstein är boende i huset. Hon bor just nu på hotell med sin man och deras tre barn, och berättar att hon är mycket rörd över det enorma stöd som de drabbade fått. 

– Jag var inne i gruppen och tittade, det är fantastiskt fint att se ett så stort stöd hos en bred allmänhet. Det värmer jättemycket, säger hon. 

Karin och hennes familj är en av de familjer som haft möjlighet att gå in i sitt hem och hämta värdesaker och det allra nödvändigaste, och därför valt att inte ta emot någon av det som skänkts i gruppen. 

– Men det har betytt jättemycket att bara se att det finns. Man blir så rörd, jag har gråtit glädjetårar över att det finns så mycket omtanke, nästan mer än vad jag gråtit över det som hänt, säger hon. 

Krystal Aniko Nilsen. Foto: Privat.

Som en stor familj 

Krystal Aniko Nilsen, 28, är en annan som tvingats lämna sitt hem. Hon skriver i ett meddelande till Kvällsposten att hon funnit stort stöd och gemenskap i alla som engagerat sig. 

Det känns som att vi har en stor familj som hjälper alla i nöd. Att främmande människor bara ställer upp och donerar så mycket till de som har förlorat allt på en natt. Vi är hemlösa allihopa, men vissa har drabbats hårdare än andra. Barnfamiljer har fått hjälp med blöjor, kläder boende mm. Jag finner inga ord för hur mycket kärlek som har getts under dessa fruktansvärda dagar, skriver hon. 

Se Kvällspostens rapportering om storbranden i Malmö.