Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

44 patienter smittade av läkare med hudsjukdom

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Odense Universitetssjukhus.Foto: Pressbild
Enligt överläkare Lonnie Froberg har kirurgen nu flyttats till andra uppdrag.
”Vi är nu i en process där vi arbetar för att förstärka patientsäkerheten och vi tar lärdomar av vad som nu har hänt”, säger sjukhusdirektören Kim Brixen. Foto: Hung Tien Vu
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

44 patienter som har opererats på Odense Universitetssjukhus har drabbats av en infektion. Sex av dem lever inte längre. 

Teorin är att patienterna smittats av läkaren som utförde operationen. 

– Kirurgen är en av våra duktigaste och mest erfarna kirurger. Det innebär att han har opererat de sjukaste patienterna med komplicerade ingrepp, säger Lonnie Froberg, överläkare på sjukhuset.

Det rör sig om 44 patienter som alla har opererat höften på Odense Universitetssjukhus. 

Läkaren som genomförde operationen lider av en kronisk hudsjukdom, därför är teorin att det är han som har smittat patienterna med infektionen. Sex av patienterna har dött. 

– Vi kan inte slutgiltigt slå fast att läkarens hudsjukdom ligger bakom infektionerna. Men det är en risk att det är så och det är en risk vi inte kan ignorera, säger Lonnie Froberg, överläkare på sjukhuset, i ett pressmeddelande. 

– Därför har vi nu tagit beslutet att flytta kirurgen till andra uppdrag. 

De 44 smittade patienterna upptäcktes under en genomgång av 778 journaler för patienter vars behandling kirurgen har varit inblandad i under perioden januari 2016 till juli 2019. 

Kirurgen var väldigt rutinerad. Genrebild,Foto: SHUTTERSTOCK

”44 patienter för mycket”

Sjukhusledningen vill framhålla att den aktuella läkaren är väldigt framstående inom sitt ämne och en nyckelmedarbetare. 

– Kirurgen är en av våra duktigaste och mest erfarna kirurger. Det innebär att han har opererat de sjukaste patienterna med komplicerade ingrepp, säger Lonnie Froberg.

Nu ska sjukhuset utreda om de ska ändra sina rutiner. 

– 44 patienter som drabbas av infektioner är 44 patienter för mycket. Vi är nu i en process där vi arbetar för att förstärka patientsäkerheten och vi tar lärdomar av vad som nu har hänt, säger sjukhusdirektören Kim Brixen. 

De drabbade patienterna har kontaktats av en läkare och har även via brev av från sjukhuset fått instruktioner om hur de söker ersättning.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.

SE MER: Nya larm om platsbrist på akuten

Stor platsbrast råder på akutmottagningarna i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet.