Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

44-åringen vägrade låta sjuksköterska ta blodprov

Under flera timmar efter dramat på Malmö centralstation fanns tungt beväpnad polis på flera platser i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Efter att den 40-årige mannen blivit skjuten på centralstationen genomförde poliser en brottsplatsundersökning.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

När en sjuksköterska skulle ta blodprov på 44-åringen som blev skjuten på centralstationen i Malmö gjorde han våldsamt motstånd. 44-åringen skrek och vill inte att någon skulle ta hans blod.

– Hans beteende tyder på ett dåligt psykiskt mående, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Mannen kan enligt åklagaren ha hotat spränga centralstation för att få poliser att skjuta.

Den 44-årige mannen som blev skjuten i benen med två skott var utagerande och uppförde sig märkligt på centralstationen i Malmö. Det framgår tydligt av de övervakningsfilmer som polisen beslagtagit. I dag tittade chefsåklagare Pär Andersson filmerna.

– Hans beteende tyder på ett dåligt psykiskt mående, säger Pär Andersson.

Än så länge är det slutsatser som åklagaren och utredarna drar efter att ha tittat på filmer och hört vittnen. I dag vet polisen avsevärt mer om 44-åringen än när han greps.

44-åringen kommer ursprungligen från forna Jugoslavien och ska vara gift. Giftermålet ska ha ägt rum för ett antal år sedan men hustrun är inte folkbokförd tillsammans med honom. Det är oklart var hon bor. Skatteverket har noteringar som visar att 44-åringen arbetat i Sverige och betalat skatt.

Inte förhörd

– Vi har ju inte pratat med honom ännu, säger Pär Andersson.

Det var just mannens märkliga beteende som gjorde att resenärer på Malmö centralstation slog larm till ordningsvakter. Polisen fick också många samtal.

Det finns ännu ingen förklaring till varför mannen skrek att han hade vapen och sprängämnen i sin väska. Den visade sig enbart innehålla hans personliga ägodelar bland annat ett pass från ett annat EU-land och andra identitetshandlingar från minst två andra europeiska länder.

Chefsåklagare Pär Andersson anser att bombmannens agerande tyder på dåligt psykiskt mående.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Pär Andersson har själv funderingar på varför mannen gjorde som han gjorde och vägrade lyda poliser trots att de dragit sina vapen.

– Han kan ha velat bli skjuten av poliserna, säger Pär Andersson.

Sådana fall har förekommit i Sverige, att personer misstänks ha varit hotfulla mot poliser för att bli skjutna.

När det finns misstankar att en person lider av psykisk sjukdom kan tingsrätten besluta om en så kallad paragraf 7-utredning. Den syftar till att på kort tid få en uppfattning om en misstänks psykiska hälsa. Om det finns tecken på allvarlig psykisk sjukdom följs den upp med en rättspsykiatrisk utredning. En sådan ska också beslutas av tingsrätt men tar avsevärt längre tid.

Arbetade legalt

Mannen har bott i Sverige sedan en tid och var bosatt i Malmö. Här har han arbetat legalt, enligt polisen, och inte blivit misstänkt för något brott förrän i går. 

Han blev i går delgiven misstanke om grovt olaga hot men vägrade låta sig förhöras utan att en advokat närvarar. Malmö tingsrätt utsåg i dag en försvarsadvokat till mannen. Pär Andersson räknar med att ett ordentligt förhör ska kunna hållas i dag eller i morgon.

Polisens men också sjukhuspersonals första försök till kontakt med mannen efter att han blev skjuten har varit problematiska. När han kom till sjukhus för vård av sina två skottskador ville man ta blodprov på honom.

Riskerar fyra års fängelse

44-åringen ska då ha försökt stoppa sjukhuspersonal och hindra att de tog prov på hans blod. Det lyckades till slut. Blodprovet används bland annat för att kunna identifiera honom.

Även om 44-åringens vistelse i Malmö tycks ha passerat obemärkt och utan att polisen sett någon anledning att ingripa mot honom vet man mycket litet om honom. En person som har flera pass behöver inte vara ovanligt om man har dubbelt medborgarskap. Men 44-åringen har tre pass från tre olika länder. 

Det ena passet var inträdesbiljetten till Sverige och bidrog till att han blev folkbokförd och kunde börja arbeta. Åklagaren måste senast före kl 11 på torsdag skicka in en häktningsframställan till tingsrätten.

44-åringen riskerar som mest fyra års fängelse och som lägst nio månaders fängelse.