Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

42-åring medger – tog livet av sin hustru

Mannen som är misstänkt för mord medger att han tagit livet av sin hustru, men hävdar dråp. Foto: Tomas LePrince
Foto: Tomas LePrince

Den 42-årige mannen som misstänks ha mördat sin 40-åriga fru i ett parkeringshus i Lund förra tisdagen erkänner att han tagit hennes liv. Han gjorde medgivandet vid torsdagens häktningsförhandling.

– Det kom fram nya uppgifter som vi tar med i utredningsarbetet, säger åklagaren Kristina Wedelsbäck.

Mannen hävdar dock genom sin advokat att gärningen ska bedömas som dråp – inte mord.

Mannen skadades svårt i en bilolycka som inträffade när han körde i väg från parkeringshuset Färgaren i centrala Lund efter knivdådet den 19 april. Eftersom han tidigare inte har kunnat medverka i en häktningsförhandling skedde den först nu på torsdagseftermiddagen.

Förhandlingen genomfördes i hans sjuksal på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Då medgav han att han tagit kvinnans liv men hävdade att det inte skulle bedömas som mord, rapporterade Sydsvenskan.

– Eftersom han inte har kunnat förhöras tidigare visste vi inte vilken inställning han skulle ha till anklagelsen om mord, säger åklagaren Kristina Wedelsbäck.

– Att han nu vill att gärningen ska bedömas som dråp är inte förvånande. Han kunde ju inte gärna hävda att han inte hade varit där när det skedde. Utredningen får visa om min uppfattning att det ska bedömas som mord kommer att stå sig. I nuläget kan jag inte säga något annat.

Nya uppgifter kom fram

Åklagaren Kristina Wedelsbäck säger att det framkom nya uppgifter vid häktningsförhandlingen som nu måste tas med i utredningen av det som hände i p-huset.

Enligt uppgift till Kvällsposten ska det handla om att mannen påstår att han inte hade haft kniven med sig till mötet med kvinnan – utan att han hittat vapnet i hennes bil. Det skulle i så fall ligga till grund för att hans advokat kan påstå att dådet inte var planerat.

– Jag kan inte kommentera den uppgiften. Det råder sekretess så länge förundersökningen pågår, säger advokat Anders Elison.

– Han erkänner naturligtvis att han har bragt sin hustru om livet. Men han säger att det inte var planerat. Han skulle konfrontera henne och hade inte för avsikt att ta till våld. Men det uppstod en situation som han inte kunde kontrollera och så gick det som det gick.

Bröt arm, ben och rygg

Enligt Anders Elison är 42-åringen mycket illa skadad efter bilolyckan som inträffade när han i hög fart lämnat brottsplatsen.

– En klassisk vårdslöshetsolycka. Mobilen ringde och han skulle svara men fumlade med den och tappade uppmärksamheten, säger advokaten.

– Han har fått benbrott, armbrott och en fraktur på ryggen. Han får starka smärtstillande, både mot de fysiska skadorna och mot ångern och ångesten över det han har gjort. Han minns mycket väl vad som hände men kan inte förstå att det gick så snett.

Anders Elison säger att så vitt han kan förstå är det läkarnas uppfattning att 42-åringen kommer att bli helt återställd från sina fysiska skador.