Inte heller hovrätten tror på Ahmad Qadans förklaringar. Den här bilden togs i Syrien och beslagtogs av Säkerhetspolisen. Foto: PolisenInte heller hovrätten tror på Ahmad Qadans förklaringar. Den här bilden togs i Syrien och beslagtogs av Säkerhetspolisen. Foto: Polisen
Inte heller hovrätten tror på Ahmad Qadans förklaringar. Den här bilden togs i Syrien och beslagtogs av Säkerhetspolisen. Foto: Polisen
Ahmad Qadans uppmaning till ekonomiskt stöd till terroristorganisationerna Islamiska staten och Jahbat al-Nusra bedöms av hovrätten vara särskilt allvarlig brottslighet. Foto: PolisenAhmad Qadans uppmaning till ekonomiskt stöd till terroristorganisationerna Islamiska staten och Jahbat al-Nusra bedöms av hovrätten vara särskilt allvarlig brottslighet. Foto: Polisen
Ahmad Qadans uppmaning till ekonomiskt stöd till terroristorganisationerna Islamiska staten och Jahbat al-Nusra bedöms av hovrätten vara särskilt allvarlig brottslighet. Foto: Polisen
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITEFoto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
 Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

35-åring samlade pengar till IS – döms till fängelse

Publicerad

Hovätten i Malmö fastställde i dag domen mot Ahmad Qadan, 35, från Burlöv.

Han fälls för på Facebook ha uppmanat andra att skänka pengar till terroristorganisationerna Islamiska staten och Jahbat al-Nusra.

Ahmad Qadan döms till sex månaders fängelse.

Ahmad Qadan hade överklagat tingsrättens dom till hovrätten. Men hade ingen egentlig bevisning utom sina egna ord för att han skulle vara oskyldig. Han döms för att offentligt ha uppmanat till terroristbrott och att ha bett andra att ansluta sig till terrororganisationerna och att skänka pengar som skulle användas för att köpa vapen.

Inläggen publicerades mellan oktober 2014 och mars 2015 på hans Facebook-konto. Vid husrannsakan hittade Säkerhetspolisen även bilder som tagits i Syrien där han bär som ser ut som uniform.

Första i sitt slag

Tingsrättens dom var den första i sitt slag i Sverige. Chefsrådman Lennart Strinäs var rättens ordförande i tingsrätten, och hade då denna uppfattning om Qadans förklaringar.

– De är många, långsökta och osannolika. När man väger samman dem finns det bara en rimlig slutsats, nämligen att han har ljugit och kände till vad som låg på kontot.

Ahmad Qadan ska enligt sin försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius inte ha känt till uppmaningarna som fanns på Facebook-kontot eftersom han ska ha tagit över kontot från en annan person.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att Qadans syfte med att starta insamlingen "varit att de insamlade pengarna ska användas för att begå särskilt allvarlig brottslighet".

Islamiska staten och Jahbat al-Nusra är terroriststämplade av FN och EU.

I tingsrätten dömdes Qadan också för vapenbrott, vilket han erkänt, efter att Säkerhetspolisen beslagtog ett ett elchockvapen hos honom.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag