Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

35-åring samlade pengar till IS – döms till fängelse

Inte heller hovrätten tror på Ahmad Qadans förklaringar. Den här bilden togs i Syrien och beslagtogs av Säkerhetspolisen.
Foto: Polisen
Ahmad Qadans uppmaning till ekonomiskt stöd till terroristorganisationerna Islamiska staten och Jahbat al-Nusra bedöms av hovrätten vara särskilt allvarlig brottslighet.
Foto: Polisen
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Hovätten i Malmö fastställde i dag domen mot Ahmad Qadan, 35, från Burlöv.

Han fälls för på Facebook ha uppmanat andra att skänka pengar till terroristorganisationerna Islamiska staten och Jahbat al-Nusra.

Ahmad Qadan döms till sex månaders fängelse.

Ahmad Qadan hade överklagat tingsrättens dom till hovrätten. Men hade ingen egentlig bevisning utom sina egna ord för att han skulle vara oskyldig. Han döms för att offentligt ha uppmanat till terroristbrott och att ha bett andra att ansluta sig till terrororganisationerna och att skänka pengar som skulle användas för att köpa vapen.

Inläggen publicerades mellan oktober 2014 och mars 2015 på hans Facebook-konto. Vid husrannsakan hittade Säkerhetspolisen även bilder som tagits i Syrien där han bär som ser ut som uniform.

Första i sitt slag

Tingsrättens dom var den första i sitt slag i Sverige. Chefsrådman Lennart Strinäs var rättens ordförande i tingsrätten, och hade då denna uppfattning om Qadans förklaringar.

– De är många, långsökta och osannolika. När man väger samman dem finns det bara en rimlig slutsats, nämligen att han har ljugit och kände till vad som låg på kontot.

Ahmad Qadan ska enligt sin försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius inte ha känt till uppmaningarna som fanns på Facebook-kontot eftersom han ska ha tagit över kontot från en annan person.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att Qadans syfte med att starta insamlingen "varit att de insamlade pengarna ska användas för att begå särskilt allvarlig brottslighet".

Islamiska staten och Jahbat al-Nusra är terroriststämplade av FN och EU.

I tingsrätten dömdes Qadan också för vapenbrott, vilket han erkänt, efter att Säkerhetspolisen beslagtog ett ett elchockvapen hos honom.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!