Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

340 år gammal avföring avslöjar danskarnas vanor

Danskarna åt citroner – redan på 1600-talet. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Invånarna i Köpenhamn ska även ha ätit fikon. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två tunnor med riktigt gammal avföring har avslöjat förbluffande saker om våra danska grannar.

Stadsborna i 1680-talets Köpenhamn verkar haft smak för exotiska kryddor och utländskt frukt. 

Men forskarnas analys visar att de tyvärr led av en hel del trista åkommor, skriver danska Politiken.

2011 hittade arkeologerna från Köpenhamns museum två gamla tunnor med avföring när de undersökte jorden på Kultorvet i den danska huvudstaden i samband med att platsen skulle få ny stenläggning.

Det luktade karakteristiskt av ruttna ägg och en mättad organiskt lukt, berättar arkeologen Mette Marie Hald. Tunnorna hade skapat ett perfekt mikroklimat och forskarna kunde se små fikonfrön och äppelkärnor.

Innehållet i tunnorna, som användes för sista gången i slutet av 1680-talet, sparades i ett kylskåp på det danska Nationalmuseet och har sedan dess analyserats av forskarna som letat efter kärnor, frukt, frön, pollen, parasitägg och djurben, för att se hur renässansens Köpenhamnsbo åt och levde.

Och forskarna häpnade över hur globala danskarna ändå var.

”Det är roligt att se hur varierat de åt och att de använda matvaror som kom långväga ifrån. Vi har varit överraskande moderna och globala under den här tidpunkten”, skriver de i en vetenskaplig artikel som publicerats i Journal of Archaeological Science Report.

Sugna på internationella kryddor

Förutom nötter, färska frukter och bär åts det en hel del kryddor konstaterar de förvånade arkeologerna. Både senapsfrö, dill, koriander och fläder gick hem hos befolkningen.

”Vi har även hittat kryddnejlika som kom hela vägen från Moluckerna i Indonesien och vindruvor, fikon och citrusfrukter som förmodligen är från länderna vid Medelhavet.”

Men trots en varierad kost mådde inte danskarna särskilt bra visar analyserna. Forskarna hittade flera olika parasiter och maskar. Foto: Nationalmuseet

Led av sjukdomar 

Men trots smaskandet på c-vitaminfyllda citrusfrukter var inte hälsan på topp i den danska huvudstaden. I tunnorna hittade man flera olika parasiter och maskar.

– Dna-analyserna visar, att det handlar om bandmask, som kommer från svinkött, in i människor, berättar Mette Marie Hald.

Förutom avföring innehöll tunnorna kakelbitar, glasskärvor och andra föremål som tyder på att danskarna handlade med hela världen, via Holland. 

Dessutom fanns benrester efter en katt i en av tunnorna. Men den var säkert dansk.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!