Andjelo Biscan var 36 år när han mördades, småbarnspappa och MFF-supporter. Foto: PrivatAndjelo Biscan var 36 år när han mördades, småbarnspappa och MFF-supporter. Foto: Privat
Andjelo Biscan var 36 år när han mördades, småbarnspappa och MFF-supporter.  Foto: Privat
Mordet inträffade den fjärde oktober förra året, vid Folkets Park i Skurup.Mordet inträffade den fjärde oktober förra året, vid Folkets Park i Skurup.
Mordet inträffade den fjärde oktober förra året, vid Folkets Park i Skurup.
Mordet inträffade den fjärde oktober i fjol. Foto: Ulf RydMordet inträffade den fjärde oktober i fjol. Foto: Ulf Ryd
Mordet inträffade den fjärde oktober i fjol. Foto: Ulf Ryd

31-åringen frias för mordet på Andjelo

Publicerad

Andjelo Biscan höggs brutalt med tre dödande knivhugg förra hösten.

Tingsrätten i Ystad dömdes en 31-årig man till 15 års fängelse för mordet.

Men hovrätten friar honom för mord – och domen blir i stället två års fängelse för grov misshandel.

Det var förra höstens om familjefadern Andjelo Biscan höggs ihjäl i Folkets park i Skurup.

Med tre direkt dödande hugg avslutade 31-åringen familjefaderns liv, ansåg tingsrätten i Ystad.

Men nu frias mannen för mordet på Andjelo Biscan. I stället döms han till två års fängelse för stöld samt grov misshandel.

Hovrätten håller däremot med om att någon av de tre männen som varit på platsen har utdelat de hugg som berövat Adjelo Biscan livet - men det är inte klart vem av dem.

Samtliga tre var delaktiga i misshandeln.

"Äntligen rätt"

Försvarsadvokaten Jörgen Malmunger är nöjd med att hovrätten friade hans klient för mordanklagelserna – och kallar samtidigt tingsrättens resonemang för en intellektuell härdsmälta.

– Ja, det blev ju äntligen rätt. Och det framgår ju tydligt av hovrättens dom, det saknas bevis, säger han.

– Tingsrätten hade en bristande analys och ett resonemang som inte hänger ihop. Tingsrättens felaktiga dom ledde till att han hängdes ut i pressens lödsedlar. Därmed har tingsrätten vållat honom en oerhörd skada, fortsätter han, fortsätter han.

Dömdes till 15 år

Inledningsvis dömdes 31-åringen till 15 års fängelse för mordet. Tingsrättens dom, som kom i slutet av april, var överraskande, enligt mannens försvarsadvokat.

– Alla som var med under förhandlingen är nog lika förvånade över domslutet, skrev Jörgen Malmunger i ett mejl till Kvällsposten efter domen.

Hävdade nödvärn

När ambulans larmades till parken i Skurup klockan 16.30 på kvällen var Andjelo Biscan redan död. Enligt rättsläkaren avled han redan efter någon minut.

Ett vittne uppfattade att 31-åringen hade en lång kniv, men såg honom aldrig hugga.

Däremot vittnade flera om att det var just han som var mest aktiv.

– Det är bra nu, det räcker nu, ska en av hans två kamrater ha sagt efter att Svensson stått böjd över Andjelo Biscan när denne blivit nedslagen.

Frias av hovrätten

Under polisens förhör med 31-åringen satt han knäpptyst. Däremot förklarade han sig i rätten.

Då hävdade han att ha handlat i nödvärn. Tingsrätten ansåg också att det fanns en sådan situation, men bara under en kort stund. Den upphörde när Andjelo Biscan försökte fly från de tre männen.

Men nu frias han alltså för mord döms i stället till två års fängelse för stöld och grov misshandel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag