Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldsamt upplopp efter Koranbränning

Demonstranter stoppade trafiken, tände eld och kastade sten.
Upploppet pågår sedan klockan 19.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis och småbränder då fredagens koranbränning på Emilstorp har lett till omfattande protester och oroligheter på Rosengård.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt polisen har 300 personer befunnit sig på Amiralsgatan, vilket helt stoppat trafiken till och från Rosengård.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
På Facebook beklagade muslimer upploppet, skämdes för sina trosfränders beteende – och konstaterade att ilskan över detta riskerar att drabba alla svenska muslimer.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Runt 300 personer blockerade trafiken på Amiralsgatan i protest mot Koranbränningen tidigare under dagen.
Foto: Fritz Schibli
En av demonstranterna på Stortorget hade tändvätska med sig. Han greps av polisen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Fet rök bolmade upp från en anlagd brand mitt i gatukorsningen.
Foto: Fritz Schibli
1 / 8

Flera poliser skadades i tumultet i Malmö i natt, enligt SVT Nyheter.

Bilar sattes i brand och föremål kastades mot polisen i det våldsamma upplopp som uppstod efter en koranbränning i staden. 

– Någonstans 10-20 personer är frihetsberövade, det handlar både om omhändertagna personer eller att man är gripen misstänkt för brott, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i Syd till SVT. 

Upploppet började vid klockan 19 när de upprörda deltagarna blockerade Amiralsgatan vid Västra Kattarpsvägen och Scheelegatan.

De hindrade trafiken, sköt upp fyrverkerier och tände bengaler. Polisen betraktade först ärendet som en enkel ordningsstörning.

– Vi ser ett samband med att det skedde en koranbränning i området tidigare under dagen, säger Rickard Lundqvist vid polisen.

Filmbilder på nätet

Bränningen skedde på en cykelväg i industriområdet Emilstorp, i utkanten av Rosengård, och var arrangerad av det främlingsfientliga danska partiet Stram Kurs.

Filmbilder lades ut på nätet.

Tidigare under dagen hade Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan hindrats från att komma in i Sverige och bränna Koranen på allmän plats i Malmö.

En mindre demonstration på Stortorget upplöstes av polisen. Bakom ansökan till manifestationen fanns gatukonstnären Dan Park, själv dömd för hets mot folkgrupp.

Flera personer omhändertogs

Vid oroligheterna på Amiralsgatan stängde polisen av trafiken. En första person omhändertogs och fördes till närmsta polisstation för förhör.

Under kvällen omhändertogs flera andra personer.

Demonstranterna kastade stenar och ägg mot fotografer som gjorde sitt jobb. De tände eld på bråte och bildäck mitt i korsningen och tjock, svart rök steg mot himlen.

De ropade slagord och ”Allah är stor”.

Vid 20.45 gjorde en stor grupp en rusning och tvingade poliser tillfälligt och medier att backa. Ingen polis eller privatperson blev skadad.

Våldsamt upplopp

Vid 21-tiden hade läget förvärrats och polisen betecknade nu händelsen som ett våldsamt upplopp. Cirka 300 personer deltog i protesterna.

En större folkmassa hade då skingrats från Amiralsgatan och släckning pågick av den brand som härjade i gatukorsningen.

Läget var oroligt i området och föremål kastades mot polispersonal.

Samtidigt hade flera bilar satts i brand på olika adresser i området och en brand pågick i ett underjordiskt garage. Polisen visste inte om bränderna hade ett samband med de oroligheter som pågick.

När demonstranterna vid 22.30 var på väg in mot centrala Malmö blockerade polisen korsningen Amiralsgatan–Östra Farmvägen. Fyra piketbilar med poliser trängdes först bakåt i ett regn av stenar.

Men situationen vände sedan fyra kravallbussar anlänt och jagat efter demonstranterna.

Strax efter klockan 23 jagades hela gruppen demonstrerande tillbaka mot Rosengård av tio–tolv polispiketer. Ingen ska ha blivit skadad under oroligheterna.

Vid halv 02.30 natten mot lördag släpptes trafik fram på Amiralsgatan igen.

Flera poliser skadade

Enligt SVT Nyheter skadades flera poliser lindrigt i tumultet. 

– Någonstans 10-20 personer är frihetsberövade, det handlar både om omhändertagna personer eller att man är gripen misstänkt för brott, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i Syd till SVT. 

Polisen har inga uppgifter om skadade personer från allmänheten.

– Däremot har vi ett antal lindrigt skadade poliser, säger Thomas Söderberg.

Muslimer skämdes

På Facebook beklagade muslimer upploppet, skämdes för sina trosfränders beteende – och konstaterade att ilskan över detta riskerar att drabba alla svenska muslimer.

Imamen Samir Muric skrev:

”Jag kastar in handduken. Jag är fri från detta. Jag har ingenting med dessa människor att göra. Jag skäms. Svenska folket förtjänar inte detta.”


Hundratals protesterade mot koranbränning i Malmö.
Människor tände eld och kastade sten i protest mot koranbränningen som genomfördes av högerextrema Stram kurs tidigare under dagen
Runt 300 personer blockerade Amiralsgatan under kvällen.
KVP:s Maria Rydhagen rapporterar från protesterna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!