Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

30-tal boende tvingas bort från campingen: ”Tragedi”

Tvingas bort. Dalabadets tilltänkta arrendator vill stänga campingen på hösten och ett 30-tal året runtboende måste flytta. Foto: TOMAS NYBERG / TRELLEBORGS ALLEHANDA
Sanne Rubin hann bo på campingen en vecka innan hon fick veta att hon måste flytta. Foto: PRIVAT

Sanne Rubin och hennes grannar bor året om på campingen i Trelleborg.

Men nu vill arrendatorn stänga campingen om hösten – och de boende tvingas därför bort.

– Det är en tragedi för många familjer och vi har inte fått någon information alls, säger hon.

När sommarsäsongen är över och turisterna åker hem bor ett 30-tal personer kvar på Dalabadets camping i Trelleborg. En av dem är företagaren Sanne Rubin.

– Jag hade testat att bo på campingen under sommaren och trivdes väldigt bra, så jag hyrde ut mitt hus, sålde mina möbler och investerade i en husvagn, säger hon.

Sanne Rubin hade bott på campingen i en vecka när hon fick information om att den nya arrendatorn Fritid Österlen tänker sluta med året runt-öppet från och med hösten 2019, något som Trelleborgs Allehanda var först med att berätta om. 

– Det stämmer, vi kommer inte hålla campingen öppet året runt. Men eftersom det inte finns något underskrivet arrendeavtal ännu har vi inte gått ut med den informationen, säger Ola Ambuhm, vd på Fritid Österlen, till tidningen. 

Sanne Rubin hann bo på campingen en vecka innan hon fick veta att hon måste flytta. Foto: PRIVAT

På fredag väntas avtalet, som sträcker sig över 20 år, skrivas på. Men varken Sanne Rubin eller hennes granne Susanne Sölvgren har fått någon information från kommunen om att campingen inte ska vara öppen året om. 

Det enda de vet är att campingen kommer att stänga för säsongen i september 2019 och att de då kommer stå utan bostad. En tragedi för många av familjerna, enligt de två grannarna.

– Ingen av politikerna har varit i kontakt med oss och vi undrar vart vi ska ta vägen, säger Susanne Sölvgren som haft sin husvagn på campingen i fem år.

Kan betala skulder – tack vare campingen

Hon och hennes man valde att bosätta sig på campingen eftersom deras lägenhet var dyr och deras ekonomi dålig. Nu betalar de ungefär 2100 kronor i månaden för el och platshyra, vilket gör att de kan betala av på sina skulder.

Susanne betonar att alla som bor på campingen inte gör det för att spara pengar. Många trivs med friheten och grannsämjan.

– Det är en gemenskap som inte finns i ett vanligt hyreshus. Vi umgås med våra grannar, spelar spel och firar storhelgerna ihop, det är helt underbart, säger hon och fortsätter:

– Men vi är oroliga och mår dåligt över vad som ska hända i framtiden. Just nu belastar ingen av oss som bor här kommunen: vi har jobb och lön eller lever på pension. Men jag och min man kommer att behöva hjälp från kommunen då vi två har svårt att få ett hyreskontrakt.

Torbjörn Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande, kände inte till att det fanns personer som bor på campingen årent om. Foto: TRELLEBORGS KOMMUN

S: ”Ska inte ske på kommunal mark”

Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) kände inte till att människor bodde på campingen året om. Även om han förstår att många gör det för att har svårt att hitta bostad någon annanstans gör det honom bekymrad.

– Att folk vill bo i husvagn är inte konstigt, det kan vara rätt boende för dem, men det ska kanske inte ske på kommunal mark. Kommunen ska inte upplåta mark för permanentboende för vissa när andra invånare i Trelleborg betalar fastighetsskatt, sophämtning och vatten. Då är en lösning att man hyr in sig på privat mark.

De boende tycker ni på kommunen borde ha informerat dem bättre. De undrar var de ska ta vägen när campingen stänger, vad har du för svar till dem?

– Det här är en ny fråga och situation som jag inte varit involverad i och något som vi måste titta på. Vi får höra med socialförvaltningen om de har haft kontakt med de boende och vilken lösning som kan ordnas.

Kritik från Moderaterna

Moderaten och oppostionsrådet Mikael Rubin, som trots deras gemensamma efternamn inte är släkt med Sanne Rubin, är kritiskt till kommunens agerande. Han köper inte att kommunen inte känt till att det finns permanentboende på campingen.

– Det bör de känna till. Jag säger inte att de här personerna ska bo just där, men det är bristen på information. De är lika mycket kommuninvånare som oss andra och de borde slippa få reda på det genom att öppna tidningen. Det måste från kommunens sida finnas en lösning för de här människorna, för de bor där av en anledning.