Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

30-åringens mamma: "Han älskade sin fru"

Här vid stenbrottet i Dalby hittades mamman och dottern svårt skadade i tisdags. Båda avled senare av sina skador. Foto: Tomas Leprince
Under fredagen häktades 30-åringen misstänkt för mord på sin fru och dotter. "Det känns som att jorden har rämnat. Vi kan inte förstå. Vi kan inte förstå. Hur man än tänker och rannsakar finns det ingen förklaring att det blivit så här", säger 30-åringens mor. Foto: Tomas LePrince

DALBY/LUND. Den misstänkte dubbelmördaren har lämnat anhöriga i förtvivlan.

Ingen kan förstå vad som fått en till synes stabil småbarnsfar att mörda sin nyfödda dotter och hustru.

– Han älskade sin fru och lilla flicka, säger 30-åringens mamma.

Anhöriga till paret är i djup chock sedan beskedet att 30-åringen mördat sin hustru och deras nio månader unga dotter i tisdags kväll.

– Det har hänt en olycka, sa den misstänkte när han först larmade 112 till stenbrottet i Dalby utanför Lund i Skåne.

30-åringen var pappaledig sedan i våras och efter årsskiftet skulle hustrun, en forskare och lärare, gå på mammaledighet.

– Det känns som att jorden har rämnat. Vi kan inte förstå. Vi kan inte förstå. Hur man än tänker och rannsakar finns det ingen förklaring att det blivit så här, säger 30-åringens mor.

Träffades under studietiden

Paret träffades redan under studietiden i Lund där 30-åringen studerade till civilingenjör. De gifte sig tidigt och gjorde karriär på var sitt håll. Hon som forskare. Han som mekaniker inom försvaret. Han arbetade på P7 i Revingehed och har gjort en mission i Kosovo och tjänstgjort vid två tillfällen i Afghanistan på ett halvår vardera period. Han återvände till Dalby våren 2013.

Föräldrarna var inte tillfreds med att sonen åkte till en farlig krigszon där flera svenska soldater mist sitt liv. Men 30-åringen var bestämd att det var något han ville göra.

Hustrun accepterade hans val.

– Jag var mer motståndare, men hon övertygade mig att om han vill åka så måste han få göra det. Han var övertygad om att han gjorde nytta genom att vara i Afghanistan, säger mamman.

Längtade efter barn

Båda hade en stor längtan efter barn och att leva familjelivet fullt ut. I våras förverkligades drömmen när de fick en liten dotter.

– Det var en väldig glädje. Han var så stolt och lycklig över dottern. Om du vet hur en stolt pappa ser ut så var det sån han var. Det gör det ännu värre och ännu mer ofattbart.

Psykiatrisk undersökning

Den misstänkte dubbelmördarens erfarenheter från krig kan ha orsakat ett trauma som kan förklara vansinnesdådet, anser hans advokat Per Schånberg. Därför kommer en liten psykiatrisk undersökning att genomföras under häktningstiden, samtidigt som utredningen pågår. Om han bedöms som psykiskt sjuk kan rätten utdöma vård i stället för fängelsestraff.

– Han var inte stridande i Afghanistan. Han var mekaniker och lagade allt som gick sönder. Ibland hände det ju att fordon gick sönder någonstans långt borta och då fick mekaniker åka dit och laga dem, säger 30-åringens mamma.

Hon medger samtidigt att hon som förälder säkerligen inte fick veta allt han varit med om.

– Det som vi fick veta från Afghanistan är väldigt sållat. Han har ju berättat sådant som inte kan göra mamma så orolig.

Erkände mord

In i det sista var anhöriga övertygade om att 30-åringen, som beskrivs som lugn, ostraffad och inte impulsiv, var oskyldig. Att allt var en tragisk olycka.

Men han erkände att han mördat frun och barnet. Motivet som 30-åringen uppgett i förhör innehåller varken svartsjuka eller gräl, enligt advokaten. Att inte ens veta överhuvudtaget vad som triggat 30-åringen till att mörda sina närmaste, gör det svårare för familjen att hantera sorgen.

– Förhoppningsvis får man en förklaring. Helvetet förblir densamma, men det kanske kan hjälpa oss att förstå lite, säger mamman.