Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

30-åringen mördades på lekplats mellan hus

Det hetaste spåret efter de misstänkta mördarna just nu bedöms vara en vit Volkswagen som stod parkerad 75 meter från brottsplatsen. Foto: Karsten Petersen
Under hela tisdagen patrullerade poliser kvarteret som trygghetsskapande åtgärd. Vi är här för att skapa lugn, men också för att ta upp vittnesmål om man sett något av händelseförloppet, säger polisen Malin Morän. Foto: Lars-Olof Strömberg
Mannen sköts ihjäl med flera skott på barnens lekplats mellan två bostadshus i stadsdelen Fosie i Malmö. Dådet är det tredje på kort tid i samma område. Foto: Lars-Olof Strömberg

Mordet på den 30-årige mannen skedde helt öppet på en lekplats mellan bostadshusen i Malmö.

Polisen misstänker att mordet var planerat och att det handlar om en ren avrättning.

– Det lät som att man använde maskingevär. Jag hörde 6-7 skott, säger Zhaneta Lagerstedt, en av hyresgästerna i området.

FAKTA

FLERA MORD I SAMMA OMRÅDE

29 februari. En man skjuts ihjäl på en parkeringsplats i stadsdelen Lindängen i Malmö. Ett stort område spärras av och tekniker undersöker platsen. Enligt flera vittnesuppgifter ska flera gärningspersoner ha lämnat platsen i en bil.

När polisen anländer till platsen hittas den 30-årige mannen ihjälskjuten i förarsätet på bilen. Mannen beskrivs ha varit en frontfigur i den så kallade M-falangen i Malmö.

Polisen har inte löst mordet.

9 MARS. En man i 25-årsåldern skjuts på Eriksfältsgatan i närheten av Nydalatorget i Malmö. Mannen förs i privatbil till sjukhus men avlider senare av skottskadorna.

Kvar på brottsplatsen står en röd bil där förarsidan är sönderskjuten. Bilens ägare är en 22-årig man som är bosatt i Malmö.

Efter händelsen patrullerar polisen mordplatsen med förstärkningsvapen. Även akutmottagningen på sjukhuset bevakas.

Polisen har inte löst mordet.

Dagen efter dödsskjutningen på Censorsgatan i Malmö vilar en tung stämning över det aktuella bostadskvarteret. Hyresgäster samlas i smågrupper och pratar om det som hänt.

Alldeles vid foten av barnens sandlåda finns spåren kvar - en stor blodpöl som hjälpligt täckts över med hjälp av grus.

Det var här mannen i 30-årsåldern mötte sin eller sina mördare vid 01.45-tiden natten till tisdagen.

– Offret hittades död på platsen. Det fanns ingenting vi kunde göra, säger polisens spaningsledare, kommissarie JB Cederholm till Kvällsposten.

Flera mord på kort tid

Mordet är det tredje i samma område på sex veckor.

Det första mordet inträffade vid 01.30-tiden den 29 februari på en parkeringsplats i stadsdelen Lindängen. På platsen hittades en ihjälskjuten man.

Andra mordet skedde vid 20.30-tiden den 9 mars på Eriksfältsgatan i höjd med Nydalatorget. Offret då var en 25-årig man.

– Vid de två första morden har vi inte funnit några samband, säger JB Cederholm.

Det tredje mordet på Censorsgatan har han ingen uppfattning om i nuläget, vad gäller eventuell koppling till tidigare dåd.

– Vi kan inte dra några slutsatser just nu, säger JB Cederholm.

Vit bil intressant för polisen

På tisdagen inledde polisen dörrknackning i bostadsområdet med förhoppningen om att få fram vittnesmål till den nu aktuella händelsen.

Polisens tekniker slutförde samtidigt sin utredning och de första svaren från den rättsmedicinska undersökningen av kroppen inväntades.

Enligt uppgifter till Kvällsposten var offret så sönderskjutet att det kraftigt fördröjt arbetet med att identifiera den döde personen.

Det hetaste spåret efter de misstänkta mördarna just nu bedöms vara en vit Volkswagen som stod parkerad 75 meter från brottsplatsen.

Polisen vet vem som äger fordonet, men hade på tisdagen ännu inte lyckats få kontakt med personen. Bilen var låst när den anträffades och har nu tagits i beslag av polisen.

– Fordonet stod uppställt på ett för oss märkligt sätt, mitt på en vändplats. Vi försöker nu reda ut om det finns någon koppling mellan bilen och mordet, säger JB Cederholm.

Söker efter fler vittnen

Platsen för det senaste dådet var alltså en lekplats mellan två bostadshus på Censorsgatan i Malmö. Mot platsen vetter hundratals lägenhetsfönster.

Precis där mordet skedde finns dessutom en belysningsstolpe som kraftigt lyser upp platsen.

Men inget av detta har hindrat gärningsmannen eller gärningsmännen från att utföra sitt dåd. Misstanken är att man stämt träff med offret på platsen och sedan brutalt skjutit ihjäl honom.

Ett stort antal poliser arbetar nu med utredningen. När offrets identitet blir fastställd kommer man att kartlägga personens liv in i minsta detalj, hans vänner och fiender samt hans sista timmar i livet.

– Vi tar gärna emot fler vittnesmål som kan kopplas till händelsen, det gäller hela det aktuella området och tiden från midnatt till klockan två på tisdagsnatten, säger JB Cederholm.

Grannen: "Lät som automateld"

Många grannar är chockade efter händelsen. Flera vittnar för Kvällsposten om hur de hörde intensiva skott i snabb följd.

– Det lät som automateld, 6-7 skott. Det var absolut ingen pistol som användes, säger Zhaneta Lagerstedt, 56, som bott i området i elva år.

Hon tycker att det händer något hela tiden i bostadsområdet och börjar bli rädd för sin säkerhet.

18-årige Osman Mohamed vaknade också av oljudet och trodde någon avfyrade raketer på gården.

– Jag vände mig om för att somna igen. Det var först på morgonen när jag såg poliser utanför som jag förstod att något allvarligt hänt.

Under hela tisdagen patrullerade poliser kvarteret som trygghetsskapande åtgärd.

– Vi är här för att skapa lugn, men också för att ta upp vittnesmål om man sett något av händelseförloppet, säger polisen Malin Morän.