Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

30 000 paket vispgrädde återkallas – kan innehålla gift

Skånemejerier återkallar 30 000 förpackningar vispgrädde. I en mindre del av förpackningarna har grädden blandats upp diskmedel.

– Vår rekommendation är att den som har fått i sig grädden och eventuellt känner obehag ska ringa giftinformationen, säger företagets kvalitetsansvariga Khirim Fager.

Beskedet från Skånemejerier kommer mitt i påskhelgen då det går åt enormt mycket grädde till all Janssons frestelse som ingår i festmaten.

I onsdags producerade Skånemejerier 30 000 halvlitersförpackningar av sin 40-procentiga vispgrädde.

– I uppskattningsvis 700 förpackningar kan grädden ha blandats upp med disklösning, säger Khirim Fager.

– Exakt hur detta har gått till vet vi ännu inte. Den saken håller vi på att utreda. Men vi ville vara snabba och gå ut med det här återkallandet så fort som möjligt.

Vet inte var de hamnat

Khirim Fager säger att Skånemejerier inte vet var någonstans de förstörda förpackningarna har hamnat.

– Produkten har sålts över hela Skåne. Lund, Malmö, Staffanstorp, Simrishamn – det kan vara var som helst.

Kvalitetsansvariga vet inte heller exakt vilket medel det är som har hamnat i gräddpaketen. Bara att det är "vanligt diskmedel".

Grädde som har förorenats av disklösningen har "en starkt avvikande lukt och smak". Skånemejerier uppmanar därför alla som köpt grädden att kassera den.

– Om man har fått i sig det och på något sätt känner obehag rekommenderar vi att man ringer sjukvården eller giftinformationen, säger Khirim Fager.

Kunderna hörde av sig

Ingen på Skånemejerier visste att det hade skett en olycka med produktionen i onsdags. Inte förrän kunderna började höra av sig och klaga.

– Vi har inte sett detta i vår ordinarie provtagning. Alla produkter provas fortlöpande varje dag.

– Och de drabbade kunderna har inte ringt direkt till oss. De har kontaktat butikerna som i sin tur hört av sig till vår kundservice, säger Khirim Fager.

Återkopplingen från kunderna har inte gett Skånemejerier något tydligt besked om var någonstans de aktuella halvlitersförpackningarna har sålts.

– Kundservice håller på att ringa runt till alla butikerna just nu, säger Khirim Fager vid 15-tiden på påskdagen.

Erbjuder ingen kompensation

– Även om det bara är cirka 700 halvlitersförpackningar som förorenats återkallar vi alla från den aktuella dagen, för säkerhets skull.

De enda som Skånemejerier erbjuder sina kunder är – ett nytt paket vispgrädde. Ingen extra kompensation för besväret de har åsamkats.

– Vi har inte hunnit tänka något mer än så. Vi har fokuserat på att få ut beskedet så fort som möjligt, säger Khirim Fager.

– Det är väl möjligt att vi får diskutera den saken senare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!