Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

3 600 hundar i jätteutställning: ”De finaste hundarna tävlar”

Två av de tusentals hundarna som tävlade under utställningen.
Foto: Småland-Ölands kennelklubb
I helgen samlades 3 600 hundar i Växjö för att bland annat kora de allra finaste taxarna, labradorerna och pudlarna.
Foto: Småland-Ölands kennelklubb

I helgen samlades 3 600 hundar i Växjö för att bland annat kora de allra finaste taxarna, labradorerna och pudlarna. 

Utöver de svenska vovvarna var hundar från Polen och Ryssland med i matchen:

– Det är sista chansen för året att bli internationell champion, säger Charlotte Jalkstam på Småland-Ölands kennelklubb som arrangerar utställningen. 

I helgen skulle 3 600 hundar samsas om utrymmet i Växjö Tipshall. Det var dags för den årliga hundutställningen som Småland-Ölands kennelklubb arrangerar, något som SMP var först med att berätta. 

Totalt fanns 241 hundraser representerade på utställningen, berättar Charlotte Jalkstam, kanslist på Småland-Ölands kennelklubb. Intresset var stort och under det tre dagar långa eventet lockades tusentals besökare.

– Det är den sista internationella utställningen av sju i Sverige och det gör att intresset är stort. Det är sista chansen för året om ens hund ska bli internationell champion, säger hon.

– För uppfödare är det ett kvitto på att det går bra för uppfödningen. De ställer ut sina avelsdjur.

”Lätt att fastna”

På lördagen visades sällskapshundar som pudel och shih tzu upp och raserna brukar få helglediga hundfantaster att ta sig till utställningen. På söndagen lockade flera klassiska familjehundar.

– Då hade vi golden retriever och labrador, populära hundar som många gillar och kanske själva har eller är nyfikna på att köpa, säger Charlotte Jalkstam.

Charlotte Jalkstam själv är mycket förtjust i taxar och har strävhåriga dvärgtaxar som hon ställt ut några gånger under sommaren. Det är lätt att fastna när man väl provat och det gått bra för ens hund, förklarar hon. 

Charlotte Jalkstam: ”Det är verkligen kul att ställa ut”

Men när taxarna tävlade på söndagen var Charlottes hundar inte med. 

– Nej, det hinner jag inte, det blir bara jobb den här helgen. Men det verkligen är kul att ställa ut och går det bra på en tävling är det lätt att man fortsätter. Folk använder semestern åt att ställa ut – man köper en husbil och reser runt. Det är socialt och ett sätt att träffa vänner. Och går det bra i Sverige kanske det går bra i utlandet också.

Vad innebär det att hunden är internationell champion?

– För att bli det krävs det fyra så kallade cacib-certifikat från utställningar i tre olika länder. Det innebär att man får resa runt och ställa ut sin hund på utställningar runtom i världen. Därför har vi hundar från Ryssland och Polen här, tidigare år har vi haft ännu mer långväga gäster från bland annat Italien och Japan.

De finaste hundarna korades

På söndagseftermiddagen avslutades hela utställningen med en stor final där de allra finaste hundarna ur varje grupp fick tävla mot varandra.

– Då har man utsett de nio allra finaste hundarna ur alla grupper och de tävlar mot varandra för att bli best in show, säger hon.