3 500 flytvästar ska skildra flyktingsituationen

Foto: JAMES BROOKS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAMES BROOKS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP

3 500. 

Det är antalet flytvästar som just nu visas upp i på Charlottenborgs konsthall i Köpenhamn. I samband med den internationella flyktdagen i går invigdes den kinesiske konstnären Ai Weiweis utställning Köpenhamn.

– Det fina med det här verket är att varje flytväst, 3 500 flytvästar har en mänsklig historia bakom sig, säger Michael Thouber, direktör på konsthallen i Charlottenborg.

På Charlottenborgs konsthall i Köpenhamn hänger just nu 3 500 flytvästar från migranter som korsat den farliga flyktvägen för att komma fram till Lesbos i Grekland. Flytvästarna är en del av den kinesiske konstnären Ai Weiweis utställning "Soleil Levant" som just nu pågår. Målet med flytvästarna är att uppmärksamma den utbredda flyktingsituationen runtom i Europa. 

Namnet "Soleil Levant" har inspirerats från Claude Monet's målning "Impression, Seleil Levant" från 1872. Ai Weiwei vill uppmärksamma den politiska och sociala verkligheten genom flytvästarna som hänger utanför konsthallen.  

Tidigare gripen för sitt politiska engagemang

Ai Weiwei föddes i Peking och driver utanför sin konst politiska kampanjer för yttrandefrihet i Kina såväl som mot korruptionen i landet. Han har även drivit bloggar där han med fotografier illustrerar kritik mot den kinesiska regeringen och tankar om konst och arkitektur. 

I april 2011 greps han på Pekings flygplats och var under 81 dagar omhändertagen på okänd ort, vilket var någonting som ledde till en stor internationell protestkampanj. När han frigavs i juni samma år var det med reseförbud från Peking och med förbud att all form av kommunicering via internet. 

Har tidigare ställt ut i andra huvudstäder

På Ai Weiweis hemsida finns material och dokumentärer som behandlar politik och yttrandefrihet. 

Förra året visades utställningen "Soleil Levant" i Berlin och Vien vilket fick Charlottenborgs direktör Michael Thouber att kontakta Ai Weiwei.

– Det var helt förkrossande och spännande, säger Michael Thouber i en intervju till The Japan Times. 

I Köpenhamn kommer flytvästarna att hänga utanför konsthallen fram till den första oktober i höst.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!