Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionens varning inför Black Friday: ”Går inte leva normalt”

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: Colourbox

Fler än någonsin med covid-19, 29 personer, intensivvårdas på skånska sjukhus.

Smittskyddsläkare Eva Melander varnar för att gå ut och trängas i affärer under rea-dagen Black Friday. 

– Det är direkt olämpligt att trängas i butiker och köpcentrum just nu, säger hon i ett pressmeddelande.

Under det senaste dygnet har antalet som vårdas på intensiven i Skåne gått från 21 stycken till 29. Det är en rejäl ökning efter att antalet intensivvårdade har legat på en stabil nivå runt 20 sedan mitten av november. Det är också flest någonsin, under smittoppen i våras vårdades som mest 24 stycken på intensiven. 

Även antalet inlagda på vårdavdelning har ökat i Skåne, från 175 till 184. Nu vårdas totalt 213 coronasmittade på sjukhuset. I våras var samma siffra som högst 91. 

Samtidigt har Skåne en fortsatt hög smittspridning i antalet nya bekräftade fall. Under det senaste dygnet har ytterligare nästan 1000 fall rapporterats, närmare bestämt 974 stycken. 

De senaste dagarnas ökade smittspridning har gjort att siffran för genomsnittligt antal fall senaste sju dagarna pekar uppåt igen – efter att ha legat tämligen stabilt. Nu ligger snittet på 690 nya fall per dygn, i söndags låg samma siffra på 544. 

”Går inte att leva normalt”

I ett pressmeddelande varnar Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander för att ut och trängas i affärer i samband med ”Black Friday”.

– Det pågår en samhällspridning av covid-19 och tyvärr går det inte att leva som normalt. Alla måste hjälpas åt för att minska smittspridningen och därför är det direkt olämpligt att trängas i butiker och köpcentrum just nu. 

– Om du måste handla så gör det när det är lite folk i butikerna, handla inte i grupp och vistas inte i onödan i affärer eller köpcentrum. Handlar du på nätet så måste du fundera kring hur dina varor kan hämtas ut eller levereras på ett säkert sätt eftersom det ofta är köer och trängsel på paketutlämningsställen. 

I Kronoberg, som har konstaterad samhällspridning i hela länet, har två nya dödsfall registrerats senaste dygnet. 

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har testat positivt för covid-19

Kungen, drottningen, Victoria och prins Daniel ska testa sig

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!