På fredagseftermiddagen anlände den misstänkte 29-åringen till tingsrätten i Kristianstad. Foto: Jens ChristianPå fredagseftermiddagen anlände den misstänkte 29-åringen till tingsrätten i Kristianstad. Foto: Jens Christian
På fredagseftermiddagen anlände den misstänkte 29-åringen till tingsrätten i Kristianstad. Foto: Jens Christian
Häktningsförhandlingen hålls i Kristianstads tingsrätt. Foto: Jens Christian / Jens ChristianHäktningsförhandlingen hålls i Kristianstads tingsrätt. Foto: Jens Christian / Jens Christian
Häktningsförhandlingen hålls i Kristianstads tingsrätt. Foto: Jens Christian / Jens Christian
29-åringen satt täckt under en vit filt vid häktningsförhandlingen. Foto: Jens Christian29-åringen satt täckt under en vit filt vid häktningsförhandlingen. Foto: Jens Christian
29-åringen satt täckt under en vit filt vid häktningsförhandlingen. Foto: Jens Christian
29-åringen anhölls kort efter ingripandet, misstänkt för mordet i Åhus. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN29-åringen anhölls kort efter ingripandet, misstänkt för mordet i Åhus. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
29-åringen anhölls kort efter ingripandet, misstänkt för mordet i Åhus. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Tekniska undersökningar har utförts vid två olika ställen inom samma område i Åhus. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIANTekniska undersökningar har utförts vid två olika ställen inom samma område i Åhus. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Tekniska undersökningar har utförts vid två olika ställen inom samma område i Åhus. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
En kvinna i 30-årsåldern anträffades avliden. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIANEn kvinna i 30-årsåldern anträffades avliden. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
En kvinna i 30-årsåldern anträffades avliden. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

Man larmade polis – blev mordmisstänkt

Publicerad
Uppdaterad

Chefsåklagare Anette Olsson misstänker att den 29-årige mannen dödat en kvinna vid en stuga i Åhus.

Därefter larmade mannen själv till polisen. 

Nu har han häktats på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Den avlidna kvinnan, som är i 30-årsåldern, anträffades  under natten till tisdag vid en stuga i skånska Åhus, utanför Kristianstad. 

Enligt inledande uppgifter knivskars kvinnan i halsen.  Uppgiften har ännu inte dementerats – polisen beskriver det som att kvinnan utsatts för yttre våld mot överdelen av kroppen. 

Om uppgiften att kvinna ska ha fått något vasst mot halsen kommenterar åklagaren.

– Den uppgiften finns ju. 

– Obduktionen är genomförd, men jag har inte fått något protokoll än, säger Anette Olsson. 

Förnekar

På fredagen hölls en häktningsförhandling inför stängda dörrar. 

Mannen förnekar att han mördat kvinnan.

Vad är det som gör att du misstänker att han dödat henne? 

– Det är saker som jag lagt fram inför stängda dörrar, det kan jag inte delge, säger Anette Olsson.

Larmade polis själv

Det var under natten till tisdag som polisen larmades till en stuga i Åhus. I eller i närheten av den stugan ska mannen ha bragt kvinnan om livet, misstänker åklagaren.

– Det är den misstänkte själv som larmade, säger Anette Olsson.  

Det ska ha funnits andra personer i närheten av stugan på tisdagskvällen, när kvinnan hittades död. 

– Just nu har en person häktats. Det är så det ser ut, svarar åklagaren på frågan om det finns flera misstänkta. 

Hade en relation

Den 29-årige mannen togs vid tillfället in till förhör hos polis och anhölls några timmar senare. Åklagaren begärde mannen häktad och motiverade det med att det finns risk för att mannen undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen, och att han därför bör häktas. Häktning är dessutom obligatorisk vid brott som ger minst två års fängelse. 

Mannen och den döda kvinnan ska ha haft en relation med varandra.

Den döda kvinnan ska ha utsatts för yttre våld.Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

 

LÄS MER: Så arbetar polisen med misstänkta mordet i Åhus

 

Sammanlagt har den 29-årige mannen hörts två gånger. Ett kortare förhör hölls efter ingripandet natten till tisdagen, senare hölls ett mer omfattande förhör på torsdagen.

– Häktningsförhandlingen hölls inför stängda dörrar, därför kan jag inte redogöra för vad han sagt under förhöret, säger Anette Olsson. 

Polisen har ännu inte anträffat mordvapnet, enligt åklagaren.

Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag