Den 28-årige HIF-supportern står åtalad misstänkt för vållande till annans död. Åklagaren vill att han döms till minst sex månaders fängelse för vållande till annans död medan 28-åringen anser att han handlade i nödvärn. Foto: Tomas Leprince/Expressen
Den 28-årige HIF-supportern står åtalad misstänkt för vållande till annans död. Åklagaren vill att han döms till minst sex månaders fängelse för vållande till annans död medan 28-åringen anser att han handlade i nödvärn. Foto: Tomas Leprince/Expressen

28-åringen dömd för supporterns död

Publicerad

Den 28-årige HIF-supportern åtalades för att ha dödat en 43-årig Djurgårdssupporter.

Under tisdagen dömdes han till åtta månaders fängelse för misshandel och vållande till annans död vid Helsingborgs tingsrätt.

Redan nu meddelar 28-åringen att han kommer att överklaga.

– Min klient får ta ansvar för risker som ingen skulle kunna förutse. Tingsrättens resonemang när det gäller vållandet är ologiskt, säger försvarsadvokaten Stefan Rosell.

Den var den 30 maj, vid den allsvenska premiären, när HIF skulle möta Djurgården som 28-åringen hamnade axel mot axel med den 43-årige Djurgårdssupportern som rest från Stockholm för att se laget i sitt hjärta möta HIF på Olympia.

De stötte ihop med varandra på Kärnans terrasstrappor.

– Det skreks könsord. Plötsligt tar han tag i mig och har ett glas i handen, påstod 28-åringen som erkänner att han sedan gav 43-åringen ett slag i ansiktet.

Slaget får 43-åringen att störta mot trappornas stenbeläggning. Han slog i huvudet, fick kramper och kan ha avlidit kort efteråt. Hans död fastställdes först på en stund senare på sjukhus.

Oklar dödsorsak

28-åringens advokat, Stefan Rosell, har byggt en stor del av sitt försvar på att rättsläkarna inte kunnat fastställa den exakta dödsorsaken.

Om dödsorsaken är oklar kan domstolen inte heller döma 28-åringen för vållande till annans död, anser advokaten

– Jag utesluter inte en frikännande dom eftersom nödvärnsinvändningen inte är motbevisad, säger försvarsadvokaten Stefan Rosell.

I ett sent skede kom även professor Carl-Henrik Nordström, specialist i neurokirurgi, in som vittne efter att själv ha kontaktat åklagaren.

Carl-Henrik Nordström såg ett tydligt samband mellan den ytliga skallskadan som 43-åringen fick i fallet mot stenbeläggningen och hans död kort efteråt.

Han anser att slaget mot huvudet ledde till en våldsam stressreaktion som i sin tur orsakade ett hjärtstillestånd. Han kallar det som inträffar vid ett sådant tillfälle för en "biokemisk storm".

Inga frågetecken

Rättsläkarna däremot är inte beredda att acceptera den teorin och det framför allt av det skälet att det trots allt inte går att hundraprocentigt bevisa att denna "storm" eller något annat tog livet av 43-åringen.

Kammaråklagare Eleonora Johansson och Thomas Bodström, ombud för 43-åringen anhöriga, anser inte att det finns några som helst frågetecken på den punkten.

– Om den misstänkte inte utdelat det här slaget hade målsägande levt i dag, har Thomas Bodström tidigare sagt till Kvällsposten.

28-åringen hävdar dessutom att han slog slaget i nödvärn.

Döms på alla punkter

Klockan elva på tisdagsförmiddagen meddelade Helsingborgs tingsrätt sin dom i ärendet. Tingsrätten valde då att döma 28-åringen till åtta månaders fängelse för misshandel och vållande till annans död vid Helsingborgs tingsrätt.

28-åringen döms även till att betala skadestånd till offrets anhöriga.

Orsakssambandet mellan våldet och döden är tillräcklig i juridisk mening, menar tingsrätten. Bevisningen håller för fällande dom, trots att den medicinska dödsorsaken inte med säkerhet har kunnat klarläggas.

– Han skulle inte ha dött där och då om han inte fått det här slaget, säger domaren Stefan Reimer.

Rätten slår också fast att det inte handlar om en nödvärnssituation som 28-åringen har hävdat.

– Vi har funnit att det varit ett helt oprovocerat slag som kommit överraskande, säger Stefan Reimer.

I domen skriver tingsrätten att 28-åringen borde ha förstått att misshandeln kunde leda till döden. Rätten menar att dödsfallet inte var den mest väntade utfallet, men att det ändå funnits en risk som 28-åringen bör ha tagit med i beräkningen.

"Stor ansträngning"

Den fällande domen innebär att åklagaren inte bara fått gehör för all den bevisning hon lagt fram mot 28-åringen. Tingsrätten delar också hennes bedömning att 28-åringen ljög i rättssalen.

– Jag är oerhört nöjd och lättad över att tingsrätten delar min bedömning om vad som hände på Kärnans Terrasstrappor, säger kammaråklagare Eleonora Johansson efter att ha läst domen.

Hennes lättnad över domslutet beror på detta:

– Det har varit stor ansträngning inte minst för de anhöriga och för dem måste det känns bra att någon inte bara får ta ett visst ansvar och utan också ett fullt ansvar för vad det var som hände, säger Eleonora Johansson.

– Det handlar ju också om en händelse där barn miste sin far, tillägger hon.

Hållbar bedömning

Rättsexpert Sven-Erik Alhem beskriver utfallet som väntat och säger att domen är mycket välskriven.

– När jag läser domen och domskälen och om jag skulle sätta betyg på Helsingborgs tingsrätt är det ett stort A. Jag tror också att det är en bedömning som kommer att hålla i hovrätten, säger han.

Även Thomas Bodström, målsägandebiträde, säger sig vara nöjd med tingsrättens dom.

– Det är viktigt att man nu slagit fast att det var det här slaget som dödade och att det inte var någon nödvärnssituation utan en oprovocerad handling, säger han.

Kommer överklaga

28-åringen har redan beslutat att han ska överklaga domen till hovrätten.

– Så snart det finns tid ska jag lämna in ett överklagande. Min klient får ta ansvar för risker som ingen skulle kunna förutse. Tingsrättens resonemang när det gäller vållandet är ologiskt, säger försvarsadvokaten Stefan Rosell.

Beslutet om att överklaga kom efter att Stefan Rosell gått igenom sidan 16 i domen tillsammans med 28-åringen.

På den sidan för tingsrätten ett resonemang som bland annat handlar om att den som slår någon så denne ramlar ska förutse att det kan inträffa en allvarlig skallskada.

– Det finns ju inga svåra skallskador, säger Stefan Rosell och hänvisar till rättsläkarnas utlåtande.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag