En man har gripits och anhållits under natten. Foto: FRITZ SCHIBLIEn man har gripits och anhållits under natten. Foto: FRITZ SCHIBLI
En man har gripits och anhållits under natten. Foto: FRITZ SCHIBLI
Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen. Foto: POLISENNils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen. Foto: POLISEN
Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen. Foto: POLISEN

Polisen: "Flera skott avlossade – en gripen"

Publicerad
Uppdaterad

Under torsdagskvällen larmades polisen till Hermodsdal i Malmö, där en person i 20-årsåldern hade skjutits ihjäl.

På samma plats anträffades en 22-årig man som under natten har vårdats för livshotande skador.

På fredagsmorgonen kunde polisen berätta att en man – som är känd av polisen sedan tidigare – hade gripits. 

– En 28-årig man greps och anhölls under natten, säger Nils Norling, polisens presstalesman i Malmö.

Det var sent på torsdagskvällen som dödsskjutningen på Eriksfältsgatan i Malmö inträffade. 

Enligt uppgift ska flera skott ha avlossats och när polisen kom till platsen anträffades en livlös man. På marken låg även den döde personen – en man i 20-årsåldern. En 22-årig man vårdas under fredagsmorgonen fortfarande för sina skador.

Enligt Region Skåne är mannen livshotande skadad och läget har inte förändrats under natten.

– Det senaste jag fick till mig var att läget fortsatt beskrivs som livshotande, säger Nils Norling, polisens presstalesman i Malmö.

Satt i en bil

Enligt polisen uppmärksammade en förbipasserande den mördade och den svårt skottskadade personen. Den förbipasserande ska inte vara inblandad i händelsen – och ska varken ha hört eller sett något från skjutningen. 

– Personen satte sig i den skottskadade bilen och körde den skottskadade till sjukhuset. Mannen kan ha räddat livet på den svårt skadade. Det var ett rådigt ingripande, säger Erik Jansåker, chef för polisområde söder i Malmö. 

Erik Jansåker, chef för polisområde söder i Malmö.Foto: Lars-Olof Strömberg

Enligt polisen är både den mördade och den svårt skadade kända av polisen sedan tidigare. Polisen vill inte säga att personerna tillhör något gäng – men ingår i någon form av konstellation. 

Offren ska ha befunnit sig i eller precis utanför fordonet när de besköts. 

 

LÄS MER: 20-årig man ihjälskjuten i Malmö 

 

En man är anhållen

Skjutningen på torsdagskvällen är den 47:e i Malmö, bara i år. 20-åringen som sköts ihjäl ska ha beskjutits tidigare i somras, på Holma, och ska ha kopplingar till en man som nyligen har släppts ur fängelse, enligt Sydsvenskan.

Dödsskjutningen var den första på cirka sex månader.

På fredagsmorgonen satt en man anhållen. Han greps under natten. 

– Jag kan inte gå in på detaljer kring gripandet och hur vi har fattat misstankar mot mannen, men en 28-årig man greps och anhölls under natten, säger Nils Norling.

Martin Sörensen, 83, har bott i ett hus intill mordplatsen sedan 1965.– Det har bara blivit värre och värre, säger han. Han minns åtminstone fyra tillfällen då det skjutits på platsen. Vid ett tillfälle sköts det rakt in mellan bostadshusen. Men han har inte tänkt flytta därifrån, inte den tid han har kvar.Foto: Lars-Olof Strömberg

Enligt uppgift till Kvällsposten är mannen känd av polisen sedan tidigare. Men han är inte dömd för våldbrott eller vapenbrott – och har heller inte varit misstänkt för något sådant. 

Senast förra året var han misstänkt för trafikbrott och förekom i en utredning om bedrägeri, som han aldrig åtalades för. 

Okänt motiv

Mannen är misstänkt för mord, samt mordförsök. Något motiv till mordet kan polisen i nuläget inte gå ut med.

– Det är för tidigt för att tala om den typen av detaljer just nu, fortsätter Norling.

I natt kunde dock konstateras att en grå bil tagits i beslag av polisens – misstanken var att den misstänkte gärningsmannen färdats i bilen.

Under 2017 har tio mord skett i Malmö – varav sju med skjutvapen. Området i och kring Erikfältsgatan har varit hårt drabbad – och polisen undersöker nu om det rör sig om en hämndaktion. Man utreder dessutom om det finns kopplingar till tidigare händelser.

– Det finns alltid en fara för tredje man. Men vistas med inte i dessa miljöer bör man känna sig trygg. Men känner full respekt för dem som ändå känner rädsla. En förlupen kula kan hamna var som helst, säger Erik Jansåker. 

 

LÄS MER: Lista över samtliga skjutningar i Malmö under 2017 

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag